niedziela, kwietnia 24, 2022

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Puszyste, niesamowicie aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem soku i skórki otartej z pomarańczy oraz gorzkiej czekolady.
Ciasto pomarańczowe z czekoladą


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g posiekanej gorzkiej czekolady 

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - przepis:

  • Do miski wlej olej, dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat waniliowy i jajka. Krótko zmiksuj. 
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche dodaj mokrych,  ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
  • Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

sobota, kwietnia 23, 2022

Placki z bananami na maślance

Placki z bananami na maślance

Puszyste placki na maślance z dodatkiem bananów.
Placki z bananami na maślance


Placki z bananami na maślance - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 375 ml maślanki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 małe banany
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków


Placki z bananami na maślance - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i cukier. 
  • Do maślanki dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj. Wbij jajka. Masę wymieszaj rózgą kuchenną. Do suchych składników wlej mokre i mieszaj rózgą do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  • Banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę, wrzuć do ciasta,, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki z bananami na maślance

Placki z bananami na maślance

piątek, kwietnia 22, 2022

Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa

Pyszna i pożywna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka śmietankowego i dużej ilości zieleniny. 
Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa - składniki:

  • 700 g ziemniaków 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek

Zupa kalafiorowo-serowa - przepis:

  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • W międzyczasie kalafiora podziel na różyczki i mniejsze kawałki. 
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dodaj przyprawy: słodką paprykę i curry. Smaż do zeszklenia.
  • Kalafiora wraz z cebulą i czosnkiem dodaj do garnka. Gotuj przez około 10 minut - do miękkości kalafiora. 
  • Z garnka wyjmij połowę warzyw, przełóż do wysokiego naczynia. Do naczynia dodaj również serek topiony i 2 chochle gorącego bulionu z garnka. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Zmiksowaną mieszankę wlej do garnka z zupą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa kalafiorowo-serowa

czwartek, kwietnia 21, 2022

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Wyśmienity, lekki i puszysty sernik bez pieczenia z dodatkiem białej czekolady i malin.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 130 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 600 ml wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 garści malin


Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder. Miksuj przez 3 minuty. Miksując masę na najniższej mocy miksera, powoli dodawaj czekoladę. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. 
  • Gotową masę przelej na spód z herbatników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę. Galaretki malinowe rozpuść w 600 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Na masie serowej ułóż maliny. Zalej tężejącą  galaretką. Sernik na zimno wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

środa, kwietnia 20, 2022

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Pyszna, szybka i zdrowa przekąska z tortilli z dodatkiem papryki, ogórka, roszponki i sera żółtego serwowana na ciepło.
Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym



Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym - składniki:

  • 2 duże tortille
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 garście roszponki
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym - przepis:

  • Ogórki i paprykę pokrój w słupki.
  • Tortille posmaruj ketchupem, ułóż po 2 plastry sera żółtego, kolejno rozłóż roszponkę, paprykę i ogórka. 
  • Zawiń do środka brzegi tortilli, a następnie zwiń  w rulon. 
  • Tortille podsmaż na suchej patelni, z obu stron, do zarumienienia. Smażenie rozpocznij od strony z łączeniem.
Smacznego!
Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

wtorek, kwietnia 19, 2022

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Piersi z kurczaka w kremowym, śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki, cukinii i koperku.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią



Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka na złoty kolor.
  • Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i cukinię starte na dużych oczkach tarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 7 minut. 
  • Na patelnię wlej bulion i dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj drobno posiekany koperek.
  • Kurczak w sosie z marchewką i cukinią najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

poniedziałek, kwietnia 18, 2022

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka do obiadu lub grilla przygotowana na bazie sałaty lodowej z dodatkiem pomidora, ogórka, rzodkiewki i lekkiego, cytrynowego dressingu.
Kolorowa surówka obiadowa



Kolorowa surówka obiadowa - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 3 pomidory 
  • 1 długi ogórek
  • 10 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 6 łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól 
  • pieprz cytrynowy


Kolorowa surówka obiadowa - przepis:

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  • Pomidory pokrój w półplasterki, a ogórka i rzodkiewkę w plasterki.
  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do małego słoiczka wlej olej, sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
  • Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem. 
Smacznego!
Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger