Puszyste i ekspresowe w przygotowaniu placki na maślance z jabłkiem. 
Placki na maślance z jabłkami - składniki:
- 250 ml maślanki
 - 1 jajko rozmiar M
 - 200 g mąki pszennej tortowej
 - 2 łyżki cukru
 - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 - 1 duże jabłko
 - cukier puder do oprószenia placków
 
Placki na maślance z jabłkami - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 - Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól oraz cukier. Ponownie krótko zmiksuj.
 - Jabłko obierz i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
 - Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
 















