niedziela, sierpnia 14, 2022

Kolorowe ciasto z masą budyniową

Kolorowe ciasto z masą budyniową

Pyszne, kremowe, świetnie prezentujące się ciasto składające się z lekkiego blatu makowo-kokosowego, kremu budyniowego, warstwy biszkoptów i kremu śmietankowego z galaretką malinową.
Kolorowe ciasto z masą budyniową


Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na ciasto:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g suchego, mielonego maku
  • 150 g wiórków kokosowych

Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na masę budyniową:

  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła

Kolorowe ciasto z masą budyniową - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 1 szklanka wrzątku
  • około 150 g okrągłych biszkoptów
  • mleko do posmarowania biszkoptów

Kolorowe ciasto z masą budyniową - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawaj partiami cukier. Na koniec wsyp mielony mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka. Do wysokiego naczynia dodaj żółtka i cukier. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe 250 ml mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzone ciasto makowo-kokosowe wyłóż masę budyniową. Kolejno ułóż biszkopty, które posmaruj przy pomocy pędzelka, niewielką ilością mleka. Na biszkopty wyłóż masę śmietankową. Dowolnie udekoruj. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Kolorowe ciasto z masą budyniową

Kolorowe ciasto z masą budyniową

Kolorowe ciasto z masą budyniową

sobota, sierpnia 13, 2022

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe faszerowane papryką i serem żółtym, duszone w kremowym sosie pomidorowym z papryką i ogórkiem konserwowym. Idealne na niedzielny obiad! :)
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym



Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - składniki na roladki:

  • 1 kg schabu
  • 2 papryki czerwone
  • 150 g sera żółtego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, cukier
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z papryką i serem żółtym - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w plastry, cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Jedną paprykę i ser żółty pokrój w słupki.
  • Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję papryki i porcję sera żółtego. Całość ściśle zwiń w roladkę. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, ketchup, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, tymianek oraz cukier. Wymieszaj. Do sosu dodaj obsmażone roladki. Garnek przykryj pokrywką, gotuj na najniższej mocy palnika przez około 45 minut.
  • Do sosu dodaj drugą paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w kostkę. Gotuj jeszcze przez około 15 minut - do miękkości mięsa.
  • Do sosu dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj.
Smacznego!
Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

Roladki schabowe z papryką i serem żółtym

piątek, sierpnia 12, 2022

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Szybkie i proste w przygotowaniu, wyśmienicie chrupiące kotlety z piersi kurczaka panierowane w panko i parmezanie.
Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki panierki panko
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw z obu stron przyprawą złocistą do kurczaka, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce panko wymieszanej z parmezanem. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

Chrupiące kotlety drobiowe z parmezanem

czwartek, sierpnia 11, 2022

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Wyjątkowo pyszna sałatka z kurczakiem, kaszą kuskus, rukolą, żurawiną, migdałami i parmezanem. Całość uzupełnia sos majonezowo - śmietanowy ze świeżym imbirem.
Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami- składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Kawałki kurczaka podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miski przełóż rukolę, podsmażonego kurczaka, kaszę kuskus, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, migdały i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, oliwę z oliwek i tarty imbir.
  • Na talerz wyłóż sałatkę, polej przygotowanym sosem. 
Smacznego!
Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

środa, sierpnia 10, 2022

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Wyjątkowo puszyste, lekkie drożdżówki z kremowym nadzieniem przygotowanym na bazie serka mascarpone z dodatkiem sezonowych owoców i kruszonki.
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone


Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 100 g masła

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:

  • 300 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 350 g ulubionych owoców (u mnie truskawki i czarna porzeczka)

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania drożdżówek

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj również kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części. 
  • Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką. 
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone

wtorek, sierpnia 09, 2022

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Przepis na krokiety z farszem z kurczaka, mozzarelli i suszonych pomidorów. Prosto i pysznie! :)
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami



Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Krokiety z kurczakiem i suszonymi pomidorami - składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 12 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 200 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 2 jajka
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia


Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Przygotuj farsz. Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 
  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Do kurczaka z cebulą dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i tartą mozzarellę. Wymieszaj. 
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, nadając mu kształt krokieta.
  • Zawinięte naleśniki obtocz w pierwszej kolejności w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z każdej ze stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

poniedziałek, sierpnia 08, 2022

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Smaczny i pożywny gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią. 
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią



Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - składniki:

  • 3 - 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • bulion warzywny
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, czosnek granulowany, tymianek, oregano, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • olej do smażenia


Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą gyros, słodką, ostrą i wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i oregano. Kawałki mięsa obtocz w mące. 
  • Kawałki kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż na dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut. Na patelnię dodaj ponownie mięso. 
  • Całość zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by zakryć zawartość patelni. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
  • Patelnię przykryj pokrywką. Gulasz duś na niewielkiej mocy palnika przez 35 minut.
  • Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
Smacznego!
Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Gulasz drobiowy z pieczarkami, papryką i cukinią

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger