czwartek, lutego 06, 2020

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu, wiśni w galaretce i kremu śmietanowego z mascarpone. :)
Kostka wiśniowa






Kostka wiśniowa - składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki oleju

Kostka wiśniowa - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g wydrylowanych wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu

Kostka wiśniowa - składniki na krem śmietanowy z mascarpone:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić kostkę wiśniową?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku i wlej olej. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm (ja zrobiłam w formie 20 x 25 i biszkopt wyszedł mi odrobinę za wysoki, dlatego najlepiej zrobić ciasto w odrobinie większej formie) wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Na ostudzonym biszkopcie ułóż wiśnie i zalej je lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj. Na koniec cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
  • Krem wyłóż na galaretkę i oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka wiśniowa


Kostka wiśniowa

środa, lutego 05, 2020

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Mielone kotlety drobiowe z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo to świetne urozmaicenie klasycznych kotletów mielonych.

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo




Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe z jajkiem na twardo?

  • Piersi oczyść, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem. 
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Jajka pokrój w kostkę. 
  • Do miski dodaj mięso, ostudzoną i przesmażoną cebulę, surowe jajko, ugotowane jajka, bułkę tartą, majonez, posiekany koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

wtorek, lutego 04, 2020

Ciasto Użądlenie Pszczoły

Ciasto Użądlenie Pszczoły

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z kremem budyniowo-śmietankowym, dżemem morelowym i płatkami migdałowymi. 
Ciasto Użądlenie Pszczoły





Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowym

Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżki dżemu morelowego


Jak zrobić ciasto Użądlenie Pszczoły?

  • Przygotuj ciasto.Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wlej do masy jajecznej olej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go cieniutką warstwą oleju. Ciasto przelej do tortownicy, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
  • Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 350 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń.
  • Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wystudzony budyń zmiksuj, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę. Na koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dokładnie zmiksuj. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być. 
  • Dolną część biszkoptu umieść w tortownicy. Na spodzie biszkoptu rozsmaruj dżem morelowy. Na biszkopt z dżemem wyłóż krem. Na kremie ułóż drugą część biszkoptu, delikatnie dociśnij. 
  • Ciasto przełóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Użądlenie Pszczoły


Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

wtorek, lutego 04, 2020

Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Makaron z sosem pieczarkowym z serkiem topionym, śmietanką i klopsikami drobiowymi to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne.
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami



Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 200 g serka topionego 
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Z masy uformuj niewielkie klopsiki, a następnie przesmaż je na rozgrzanym oleju, do zarumienienia. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania płynu z patelni. 
  • Następnie wlej śmietankę i dodaj serek topiony porwany na mniejsze kawałki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut, aż serek całkowicie się rozpuści. Sos dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż klopsiki. 
  • Na talerz wyłóż porcję makaronu i sosu. Wierzch sosu posyp żółtym serem startym na średnich oczkach tarki. 
Smacznego!
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

poniedziałek, lutego 03, 2020

Surówka Gyros

Surówka Gyros

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą i rzodkiewką z dodatkiem pysznego sosu i przyprawy gyros to doskonały dodatek do obiadu.
Surówka Gyros

Surówka Gyros




Surówka Gyros - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 500-600 g)
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, przyprawa gyros

Jak zrobić surówkę Gyros?

  • Kapustę oczyść i drobno pokrój.
  • Pomidory i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. 
  • Rzodkiewki i ogórki kiszone pokrój w półplasterki.
  • Do miseczki dodaj majonez, ketchup, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.
  • Do miski dodaj kapustę, pomidory, ogórki kiszone, czerwoną cebulę, rzodkiewki i przygotowany sos. Całość dopraw pieprzem i przyprawą gyros. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka Gyros


Surówka Gyros

niedziela, lutego 02, 2020

Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Kruche, kakaowe ciasto składające się z warstwy budyniowej, brzoskwiń w puszce i pysznej masy kokosowej.
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami



Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosowo-budyniowe ciasto z brzoskwiniami - składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru

Kruche ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - składniki na masę kokosową:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń


Jak zrobić ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami?

  • Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj posiekane masło, żółtka, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą cześć uformuj na kształt kuli, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. 
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większą częścią ciasta.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. 
  • W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki, i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw na około 15-20 minut, do lekkiego ostudzenia. 
  • Jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wylej na kruche ciasto.
  • Na masie budyniowej poukładaj pokrojone brzoskwiniowe. 
  • Przygotuj masę kokosową. Do miseczki wsyp wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw na bok. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj wymieszane wiórki kokosowe z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Na koniec wlej śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Masę wyłóż na brzoskwinie.
  • Z zamrażarki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki na masę kokosową.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, lutego 01, 2020

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Smakowita i pożywna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką z dodatkiem sosu jajeczno-śmietanowego z żółtym serem. 
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami









Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 400 g szynki wędzonej
  • 150 żółtego sera
  • 3 jajka
  • 330 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj szynkę, smaż jeszcze przez około 5 minut. 
  • Przesmażone pieczarki z cebulą i szynką przełóż do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wymieszaj.
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj śmietankę oraz sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą.
  • Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połowę sera dodaj do sosu jajecznego ze śmietanką. Wymieszaj i dodaj do makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger