piątek, czerwca 12, 2020

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką

Kolorowa, pełna smaku i aromatu surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką w pysznym sosie majonezowo-śmietanowym z dodatkiem curry.

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką





Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką - składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 3 niewielkie marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką - składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz


Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką?

  • Do miski dodaj pokrojoną kapustę, paprykę pokrojoną w kostkę, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą połącz.
  • Sos dodaj do warzyw, dobrze wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką
Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką

czwartek, czerwca 11, 2020

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Pyszna, pożywna i aromatyczna zapiekanka ryżowa z dodatkiem mięsa mielonego, pieczarek, pomidorów i sera żółtego. 

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym





Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę ryżową z mięsem mielonym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
  • Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 15 minut.
  • Na patelnię dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 7 minut. 
  • Kolejno dodaj pomidory z puszki i przecier. Całość dopraw bazylią, oregano i majerankiem, a w razie potrzeby także solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
  • Do sosu dodaj ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż połowę masy, kolejno połowę sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, następnie pozostałą część masy i na końcu pozostałą część startego sera żółtego.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

środa, czerwca 10, 2020

Placuszki serowe z jabłkami

Placuszki serowe z jabłkami

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach placuszki z dodatkiem serka śmietankowego i jabłek.

Placuszki serowe z jabłkami



Placuszki serowe z jabłkami - przepis:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam serka Twój Smak z Piątnicy)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placuszki serowe z jabłkami?

  • Do miski dodaj mąkę, jajka, mleko, serek śmietankowy, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj. 
  • Na koniec dodaj jabłka - drobno pokrojone lub starte na dużych oczkach tarki. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki serowe z jabłkami
Placuszki serowe z jabłkami
Placuszki serowe z jabłkami

wtorek, czerwca 09, 2020

Chrupiące kotlety z kurczaka

Chrupiące kotlety z kurczaka

Pyszne kotlety z kurczaka z dodatkiem sera żółtego, panierowane w rozkruszonych płatkach kukurydzianych to pomysł na pyszny obiad dla małych i dużych.

Chrupiące kotlety z kurczaka



Chrupiące kotlety z kurczaka - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 sera żółtego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, złocista przyprawa do kurczaka


Chrupiące kotleciki z kurczaka - składniki na panierkę:

  • około 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka


Jak zrobić chrupiące kotlety z kurczaka?

  • Mięso oczyść, osusz, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki i kaszę mannę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Całość dokładnie ze sobą połącz.
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
  • Z mięsa formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, do zarumienienia.
Smacznego!
Chrupiące kotlety z kurczaka
Chrupiące kotlety z kurczaka

poniedziałek, czerwca 08, 2020

Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą

Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą

Jajko zapiekane w bułce z dodatkiem szynki, mozzarelli i szczypiorku to pyszna propozycja śniadaniowa, której nikt się nie oprze. 

Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą


Jajko w bułce z szynką i mozzarellą - składniki:

  • 3 bułki
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 plasterki szynki gotowanej
  • 100 g mozzarelli
  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić jajko w bułce z szynką i mozzarellą?

  • Z każdej bułki odetnij wierzch i wydrąż środek.
  • Środek każdej bułki wysmaruj masłem. Włóż plasterek szynki, a następnie kilka kawałków mozzarelli pokrojonej w paski. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika wierzch bułek posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą
Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą
Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą

sobota, czerwca 06, 2020

Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym

Delikatny, soczysty i aromatyczny schab w sosie koperkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Schab w sosie koperkowym



Schab w sosie koperkowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 ml bulionu
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić schab w sosie koperkowym?\

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kawałki mięsa przesmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone mięso, dopraw solą i pieprzem.
  • Mięso gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Całość gotuj jeszcze przez około 45 minut.
  • Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj posiekany koperek. Sos gotuj jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym

piątek, czerwca 05, 2020

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Smaczna i łatwa w przygotowaniu surówka z młodej kapusty z marchewką, koperkiem i sosem jogurtowym. 

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym




Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym - składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól i pieprz


Surówka z młodej kapusty - składniki na sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu


Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z sosem jogurtowym?

  • Do miski dodaj pokrojoną kapustę, marchewkę startą na dużych oczkach tarki i posiekany koperek.
  • Przygotuj sos jogurtowy. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj.
  • Gotowy sos dodaj do warzyw, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na kolorową surówkę z kapusty pekińskiej i surówkę Colesław.
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger