piątek, czerwca 19, 2020

Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą

Ale te rogaliki są pyszne! Kruche, wspaniale pachnące, rozpływające się w ustach rogaliki z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego. Naprawdę trudno się od nich oderwać! Dlatego proponuję od razu przygotować je z podwójnej porcji, bo znikają w tempie ekspresowym. ;)

Kruche rogaliki z marmoladą



Kruche rogaliki z marmoladą - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: ulubiona marmolada i cukier puder


Jak zrobić kruche rogaliki z marmoladą?

  • Masło posiekaj z mąką, dodaj serek homogenizowany, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto podziel na 4 równe części.
  • Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie uformuj rogalik.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Gotowe i ostudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą

czwartek, czerwca 18, 2020

Placki owsiane z bananem

Placki owsiane z bananem

Pyszne, zdrowe, idealne na śniadanie placuszki z dodatkiem płatków owsianych i bananów, dzięki którym nie ma konieczności ich dosładzania. Polecam!

Placki owsiane z bananem




Placki owsiane z bananem - składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka
  • 3 banany
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placki owsiane z bananem?

  • Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na bok na około 5-10 minut, by odrobinę zmiękły.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem.
  • Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajko, płatki owsiane i banany. Krótko zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem, jednak nie jest to konieczne, ponieważ placki same w sobie są wystarczająco słodkie.
Smacznego!
Placki owsiane z bananem
Placki owsiane z bananem

środa, czerwca 17, 2020

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami

Pożywna, pełna pysznych składników zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami, pomidorami, kukurydzą i ogórkiem konserwowym z dodatkiem sosu serowego. Poniżej znajdziesz przepis na bardzo dużą ilość makaronowej zapiekanki z kurczakiem.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami



Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorami - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 8 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)
  • 4 małe pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka, papryka ostra
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami - składniki na sos:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i pomidorami?

  • Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski lub pojemnika, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw przyprawą do gyrosa oraz słodką i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki, a cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż przez 10 minut. Kolejno dodaj cebulę i pieczarki. Wymieszaj i całość smaż przez kolejne 10 minut.
  • Ogórki konserwowe pokrój w plasterki.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy. 
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.
  • Przygotuj sos. Na patelni roztop masło. Następnie energicznie mieszając dodaj mąkę. Krótko podsmażaj, po czym cały czas mieszając stopniowo dolewaj mleko oraz bulion, i gotuj do momentu powstania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodaj 2/3 porcji sera startego na dużych oczkach tarki. Mieszaj i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia się sera. Sos dopraw solą i pieprzem.  
  • Makaron wymieszaj z kurczakiem i pieczarkami.
  • Składniki zapiekanki przełóż do formy. Na dno formy wyłóż makaron wymieszany z kurczakiem i pieczarkami. Kolejno połowę sosu, następnie ogórki, kukurydzę i pomidory, pozostałe pół porcji sosu i pozostały żółty ser.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i pomidorami

wtorek, czerwca 16, 2020

Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką

Pasta z jajek z dodatkiem szynki konserwowej i chrzanu to świetny dodatek do pieczywa, urozmaicający smak tradycyjnych kanapek.
Pasta jajeczna z szynką




Pasta jajeczna z szynką - składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g szynki konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki tartego chrzanu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z szynką?

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Szynkę również pokrój w kostkę. 
  • Do miski przełóż jajka, szynkę, dodaj majonez, chrzan i posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką

poniedziałek, czerwca 15, 2020

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką

Smaczna, zdrowa i kolorowa sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i rukolą, skropiona pysznym i wyrazistym w smaku sosem winegret. 

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką


Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką - składniki:

  • garść rukoli
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/4 długiego ogórka
  • 4 rzodkiewki
  • garść ulubionych kiełków

Sałatka z kaszą jaglaną - składniki na sos winegret:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić sałatkę z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką?

  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Na talerzu ułóż rukolę, kolejno wyłóż kaszę jaglaną, ogórka i rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz jajko - również pokrojone w plasterki.
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem, a następnie ułóż kiełki.
Smacznego!
Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką
Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką

niedziela, czerwca 14, 2020

Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe to pyszny, dość słodki i mocno kremowy deser na herbatnikach składający się z kilku warstw: dżemu truskawkowego, masy kajmakowej i masy śmietankowej. To smakowite ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kajmaku. Gorąco polecam!

Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe (bez pieczenia) - składniki na masę śmietankowo-kajmakową:

  • 200 g masy krówkowej
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Balowe ciasto bez pieczenia - składniki na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Ciasto balowe - pozostałe składniki:

  • 300 g herbatników
  • około 250 g dżemu truskawkowego
  • 200 g masy krówkowej
  • 50 g mlecznej czekolady

Jak zrobić ciasto balowe (bez pieczenia)?

  • Galaretkę truskawkową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki i równomiernie posmaruj je dżemem truskawkowym. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Rozprowadź na niej 200 g masy krówkowej, po czym ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę kajmakową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Do miski przełóż mascarpone, śmietanę kremówkę i masę kajmakową, zmiksuj na jednolity, gęsty krem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj. Powstały krem wyłóż na kolejną warstwę herbatników. Wyrównaj i ponownie przykryj herbatnikami.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodaj do tężejącej galaretki, energicznie wymieszaj. Galaretkę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
  • Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)

sobota, czerwca 13, 2020

Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym

Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym

Roladki schabowe z pysznymi dodatkami w postaci szynki, serka śmietankowego i ketchupu, to pomysł na pyszny obiad, który idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią. 

Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym





Roladki schabowe z szynką i serkiem śmietankowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 5 łyżeczek serka śmietankowego (użyłam Twój Smak z Piątnicy)
  • 5 plastrów szynki gotowanej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Każdy kotlet posmaruj najpierw ketchupem, potem serkiem śmietankowym. Na końcu ułóż szynkę. Mięso zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym
Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym
Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger