sobota, lutego 10, 2024

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. Żeberka pieczone są w piekarniku, następnie smarowane sosem barbecue, który nadaje im charakterystycznego, słodko-pikantnego smaku, i ponownie pieczone. Żeberka w sosie w barbecue to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Żeberka pieczone w poniższy sposób są miękkie, soczyste i pełne aromatu. Polecam!
Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue - składniki:

  • 2,5 kg żeberek extra mięsnych
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki pikantnego ketchupu
  • 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu winnego jasnego
  • 3 łyżki sosu chili
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 ząbki czosnki
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu


Żeberka w sosie barbecue - przepis:

  • Żeberka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Pokrojone żeberka owiń folią aluminiową. Przełóż do naczynia żaroodpornego, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez 2 godziny - do miękkości mięsa. 
  • Przygotuj marynatę. Do miski wsyp cukier, dodaj ketchup, sos sojowy, sos Worcestershire, ocet winny, sos chili, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, suszoną cebulę oraz pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. 
  • Upieczone żeberka pozostaw do ostudzenia. Wyjmij z folii, przełóż do czystego naczynia żaroodpornego. Mięso zalej przygotowaną marynatą, w takich sposób, by pokryć nią całe mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do lodówki na całą noc (na minimum 12 godzin). 
  • Po upływie powyższego czasu, wstaw żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godziny - do zarumienienia. 
Smacznego!
Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger