sobota, lutego 10, 2024

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. Żeberka pieczone są w piekarniku, następnie smarowane sosem barbecue, który nadaje im charakterystycznego, słodko-pikantnego smaku, i ponownie pieczone. Żeberka w sosie w barbecue to danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Żeberka pieczone w poniższy sposób są miękkie, soczyste i pełne aromatu. Polecam!
Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue - składniki:

  • 2,5 kg żeberek extra mięsnych
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki pikantnego ketchupu
  • 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu winnego jasnego
  • 3 łyżki sosu chili
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 ząbki czosnki
  • 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu


Żeberka w sosie barbecue - przepis:

  • Żeberka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Pokrojone żeberka owiń folią aluminiową. Przełóż do naczynia żaroodpornego, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez 2 godziny - do miękkości mięsa. 
  • Przygotuj marynatę. Do miski wsyp cukier, dodaj ketchup, sos sojowy, sos Worcestershire, ocet winny, sos chili, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, suszoną cebulę oraz pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. 
  • Upieczone żeberka pozostaw do ostudzenia. Wyjmij z folii, przełóż do czystego naczynia żaroodpornego. Mięso zalej przygotowaną marynatą, w takich sposób, by pokryć nią całe mięso. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Wstaw do lodówki na całą noc (na minimum 12 godzin). 
  • Po upływie powyższego czasu, wstaw żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godziny - do zarumienienia. 
Smacznego!
Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue

18 komentarzy:

  1. Ekstra. Mój mąż był by zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak dobrze przyrumienione żeberka w pysznym sosie.🤤
    Idealne na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam żeberek. Twoje wyglądają wybornie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie! Ten przepis na żeberka z pewnością trafi na moją listę do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam tego sosu. Żeberka wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam żeberek. Czasem lubię pozwolić sobie na takie potrawy. Myślę że w domu będą zadowoleni jak ugotuję takie żeberka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają. Będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mąż by zajadał. Ja nie przepadam za żeberkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie gotowałam tego sosu.usze kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na obiad. Jestem pewna że każdemu będzie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha. Nie często je się takie potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Będę musiała spróbować. Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha 😀 To trzeba koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla miłośników żeberek to idealny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  16. Takich jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wyglądają. Chętnie bym spróbowała tych żeberek.

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki męski obiad. Ja za bardzo nie lubię żeberek ale te wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger