sobota, lutego 03, 2024

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki to świetna, oryginalna alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych. Zachwycają zarówno smakiem, jak i swym wyglądem. Warto wypróbować! :)
Zakręcone pączki

Zakręcone pączki - składniki:

  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 270 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 90 g masła
  • 5 żółtek z jajek rozmiar M
  • około 1 litr oleju do smażenia

Zakręcone pączki - składniki na posypkę:

  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Zakręcone pączki - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość).
  • Po wyrośnięciu wyrzuć ciasto na delikatnie podsypaną mąką stolnicę i krótko zagnieć. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 35 x 10 cm, a następnie podziel na 7-8 równych pasków. Każdy pasek przetnij wzdłuż, ale nie do końca. Przecięte końce oplataj wokół własnej osi, tworząc zakręconego pączka. Dobrze sklej końcówki. 
  • Pączki przełóż na bawełnianą ściereczkę i pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  • W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura oleju powinna oscylować w granicach 170-175 stopni Celsjusza.
  • Pączki smaż w rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony.
  • Po usmażeniu obsyp mieszanką cukru i cynamonu.
Smacznego!
Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

Zakręcone pączki

2 komentarze:

  1. Świetna odmiana dla klasycznych pączków, a przy okazji prezentują się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze takich. Będę musiała zapamiętać i spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger