Zupa lasagne to pyszne danie, które łączy w sobie składniki i smaki klasycznej włoskiej zapiekanki. W zupie lasagne znajdziesz m.in. pomidory, mięso mielone czy makaron lasagne. Zupa lasagne jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna.
Zupa lasagne - składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu wołowego lub wieprzowego
- 250 g makaronu lasagne
- 150 g tartej mozzarelli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie, szczypta cukru
- olej do smażenia
Zupa lasagne - przepis:
- W dość dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Rozdrobnij je widelcem lub drewnianą łyżką, by nie powstały mięsne grudki. Dodaj również pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 10 minut.
- Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj krojone pomidory z puszki oraz wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, ziołami włoskimi i szczyptą cukru.
- Dodaj połamany na mniejsze kawałki makaron lasagne. Gotuj przez około 10-12 minut - do miękkości.
- Dodaj tartą mozzarellę, wymieszaj, gotuj do roztopienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Nie widziałam tej zupy nigdy. Jestem ciekawa smaku chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńSuper. Będę próbować. Myślę że zupa posmakuje moim bliskim
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo smacznie. Na pewno odwzoruję ten przepis, zwłaszcza że kocham eksperymentować w kuchni i próbować nowych rzeczy. Odkąd interesuję się gotowaniem, to równie często śledzę wiadomości spożywcze, ponieważ chcę mieć pewność gdzie zrobię najtańsze zakupy.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować. Myślę że będzie smakowała w końcu lasagne w moim domu jest lubiana.
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na połączenie ulubionego włoskiego dania z ciepłym, rozgrzewającym posiłkiem. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńSuper. Jadłam już zupę gołąbkową to teraz czas na lasagne.
OdpowiedzUsuńZawsze uwielbiałam lasagne, ale nigdy nie pomyślałam, że można zrobić taką zupę. W Twoim wykonaniu wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Nie słyszałam o tej zupie.
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować tej zupy.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada. Lubię takie nowości.
OdpowiedzUsuńSkusiła bym się na tą zupę. Nigdy nie słyszałam o niej.
OdpowiedzUsuń