czwartek, stycznia 04, 2024

Popękane ciasteczka czekoladowe

Przepis na przepyszne, popękane ciasteczka czekoladowe. Ciastka są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że na ich przygotowanie trzeba przeznaczyć dwa dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, które musi przez całą noc leżakować w lodówce, na drugi dzień pieczemy ciastka. 
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe - składniki:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • około 3/4 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciastek


Popękane ciasteczka czekoladowe - przepis:

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  • Jajka ubij na jasną i puszystą masę. 
  • Do miski wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj. Dodaj kakao, ponownie krótko zmiksuj. Dodaj ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj mieszankę mąki, proszku i soli. Ponownie wymieszaj łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników. 
  • Tak przygotowaną miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. 
  • Kolejnego dnia upiecz ciasteczka. Do głębokiego talerza wsyp cukier puder. 
  • Jednorazowo wyjmuj z lodówki około 1/4 ciasta i formuj kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13 minut. Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i wyglądają na lekko niedopieczone. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw jeszcze na blasze przez 8 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. 
Smacznego!
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

2 komentarze:

  1. Cudownie wyglądają! Popękana struktura robi świetny efekt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka, wyglądają bardzo świątecznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger