niedziela, czerwca 14, 2020

Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe to pyszny, dość słodki i mocno kremowy deser na herbatnikach składający się z kilku warstw: dżemu truskawkowego, masy kajmakowej i masy śmietankowej. To smakowite ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kajmaku. Gorąco polecam!

Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe (bez pieczenia) - składniki na masę śmietankowo-kajmakową:

  • 200 g masy krówkowej
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Balowe ciasto bez pieczenia - składniki na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Ciasto balowe - pozostałe składniki:

  • 300 g herbatników
  • około 250 g dżemu truskawkowego
  • 200 g masy krówkowej
  • 50 g mlecznej czekolady

Jak zrobić ciasto balowe (bez pieczenia)?

  • Galaretkę truskawkową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki i równomiernie posmaruj je dżemem truskawkowym. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Rozprowadź na niej 200 g masy krówkowej, po czym ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę kajmakową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Do miski przełóż mascarpone, śmietanę kremówkę i masę kajmakową, zmiksuj na jednolity, gęsty krem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj. Powstały krem wyłóż na kolejną warstwę herbatników. Wyrównaj i ponownie przykryj herbatnikami.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodaj do tężejącej galaretki, energicznie wymieszaj. Galaretkę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
  • Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger