niedziela, sierpnia 15, 2021

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z wyśmienitym kremem śmietankowym z dodatkiem pokruszonych wafelków Grześki i dżemem porzeczkowym. :)
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)



Ciasto Grzesiek - składniki:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki (5 x 48 g)
  • około 250 g dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych 


Ciasto Grzesiek - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników. Na całej powierzchni rozsmaruj dżem porzeczkowy.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cztery wafelki drobno pokrusz, dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką. Połowę kremu wyłóż na dżem porzeczkowy. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch pokrusz pozostałym wafelkiem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! 
Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)

Ciasto Grzesiek (bez pieczenia)


Źródło przepisu: obzarciuch.pl

4 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger