Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z wyśmienitym kremem śmietankowym z dodatkiem pokruszonych wafelków Grześki i dżemem porzeczkowym. :)
Ciasto Grzesiek - składniki:
- 650 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 5 wafelków Grześki (5 x 48 g)
- około 250 g dżemu porzeczkowego
- około 300 g herbatników kakaowych
Ciasto Grzesiek - przepis:
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników. Na całej powierzchni rozsmaruj dżem porzeczkowy.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Cztery wafelki drobno pokrusz, dodaj do kremu. Wymieszaj łyżką. Połowę kremu wyłóż na dżem porzeczkowy. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch pokrusz pozostałym wafelkiem.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: obzarciuch.pl
super ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitam, a wafelki użyte do ciasta są w czekoladzie czy bez? Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńW czekoladzie. :)
UsuńWitam a wafelki sa w czekoladzie i w mlecznej czekoladzie ,jakie mam kupic
OdpowiedzUsuńZ rozpędu druga warstwę herbatników również pokryłam dżemem, czy ciasto nie będzie zbyt kwaśne ? :(
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto mimo to będzie smakowało. Myślę, że zbyt kwaśne nie będzie, chociaż obawiam się, że taka ilość dżemu może nieco przyćmić smak kremu. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń