piątek, września 11, 2020

Sałatka z twarogiem

Sałatka z twarogiem

Prosta i smaczna sałatka z twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Zwykle do tego typu sałatek dodaję fetę lub mozzarellę, jednak z twarogiem smakuje równie dobrze. Polecam! 
Sałatka z twarogiem


Sałatka z twarogiem - składniki:

  • 2 garście mixu sałat
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 125 g półtłustego twarogu

Sałatka z twarogiem - składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 1 łyżeczka koperku
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z twarogiem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, wodę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj koperek, szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż mix sałat, kolejno pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, całość polej sosem, a wierzch sałatki posyp rozdrobnionym twarogiem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:


środa, września 09, 2020

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem w sosie śmietanowo-musztardowym, choć nie zachwycają swym wyglądem, są naprawdę pyszne i warte przygotowania. To doskonały pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i serem żółtym - skladniki:

  • 14 parówek 
  • 14 plasterków sera żółtego
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 4 pomidory
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić parówki zapiekane z pomidorami i serem żółtym?

  • Zdejmij osłonki z parówek. Każdą parówkę ściśle owiń plasterkiem sera żółtego. 
  • Śmietanę wymieszaj z musztardami, dopraw solą i pieprzem.
  • Na dno naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania poukładaj parówki, ściśle, jedna obok drugiej. Zalej sosem śmietanowo-musztardowym.
  • Parówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Pomidory rozłóż na podpieczonych parówkach.
  • Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut.
Smacznego!
Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem

Parówki zapiekane z pomidorami i żółtym serem




poniedziałek, września 07, 2020

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Doskonale kremowy deser budyniowy z mascarpone, bananami, białą i mleczną czekoladą, który świetnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Deser budyniowy z bananami


Deser budyniowy z bananami - składniki:

  • 50 g proszku budyniowego waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła 
  • 100 g mascarpone
  • 4 banany
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • dodatkowo: po około 30 g białej i 30 g mlecznej czekolady do oprószenia wierzchu



Jak zrobić deser budyniowy z bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy wraz z cukrem. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Rondelek zestaw z ognia, dodaj połamaną na mniejsze kawałki biała czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Kolejno dodawaj naprzemiennie budyń i serek mascarpone, cały czas miksując, do czasu uzyskania jednolitego kremu.
  • Banany pokrój w plasterki. Przełóż do miseczki, zalej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Połowę bananów wyłóż na dno pucharków. Kolejno rozłóż krem i wyłóż pozostałą część bananów. Wierzch deserów oprósz białą i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

Deser budyniowy z bananami

niedziela, września 06, 2020

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Idealna surówka do obiadu z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, kukurydzy, rzodkiewek i natki pietruszki. 
Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej




Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej - składniki:

  • około 1 kg kapusty pekińskiej
  • 3 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę umyj, osusz i drobno pokrój. Przełóż do dużej miski.
  • Do miski z kapustą dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki marchewki oraz odsączoną kukurydzę. Do miski z warzywami dorzuć również pokrojone w plasterki rzodkiewki i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  • Do warzyw dodaj majonez, jogurt grecki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

sobota, września 05, 2020

Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką

Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką

Pyszne w smaku roladki schabowe z musztardą, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i marynowaną papryką.
Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką




Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 200 g kiełbasy
  • 3 ogórki kiszone
  • 6 kawałków papryki marynowanej
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • mąka do obtaczania roladek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i cienko rozbij.
  • Kiełbasę i ogórki pokrój na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko musztardą, ułóż porcję kiełbasy, ogórka kiszonego i papryki marynowanej. Całość oprósz solą i pieprzem, ściśle zwiń roladkę.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż roladki z obu stron.
  • Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem i duś na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 45 minut - do miękkości mięsa.
  • Do garnka wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
  • W razie potrzeby możesz zaprawić sos 1 łyżką mąki rozmieszanej w pół szklanki wody.
  • Przed podaniem oprósz roladki koperkiem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki schabowe:

piątek, września 04, 2020

Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą

Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą

Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu z dodatkiem Nutelli i świeżych malin zatopionych w galaretce. To idealna propozycja nie tylko dla fanów malin i czekoladowych słodkości. Niebo w gębie! Polecam. :)
Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą






Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/3 szklanki likieru czekoladowego + 2/3 szklanki wody


Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą - składniki na krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 225 g Nutelli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody


Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • około 350 g malin



Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Galaretki malinowe rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Kolejno stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Ustaw mikser na najniższą moc i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Do formy włóż jeden blat biszkoptu, nasącz go likierem wymieszanym z wodą. Wyłóż 2/3 kremu czekoladowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, ponownie nasącz likierem z wodą. Wyłóż pozostałą 1/3 kremu, poukładaj maliny i zalej lekko tężejącą galaretką. 
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z malinami:


czwartek, września 03, 2020

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z dodatkiem budyniu waniliowego, które są tak pyszne, że w kilka chwil znikają z talerza. Dużą ich zaletą jest prostota przygotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, przygotować budyń, zlepić ciastka na kształt rożków, upiec i gotowe! Polecam. :)

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem



Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • szczypta soli


Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na nadzienie budyniowe:

  • 60 g proszku budyniowego waniliowego
  • 600 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder


Jak zrobić rożki drożdżowe z budyniem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę miodu i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę miodu, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zacznij zagniatać ciasto i stopniowo wlewaj rozpuszczone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
  • Na mleku ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe z cukrem. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową i gotuj do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję budyniu, złóż w trójkąty, dokładnie zlep ze sobą brzegi.
  • Rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Rożki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger