czwartek, stycznia 14, 2021

Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem

Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem

Pyszne, wilgotne, proste ciasto ucierane , które powstało z konieczności zużycia zalegającego w lodówce serka śmietankowego i kajmaku. Przygotowanie tego ciasta zajmuje 5 minut, a efekt końcowy... No sami musicie się przekonać. :) Bardzo polecam ten przepis. 
Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem



Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem - składniki:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 4 łyżku cukru pudru
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam Twój Smak)
  • 125 g masy kajmakowej
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do oprószenia: cukier puder



Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodaj serek śmietankowy. Zmiksuj. Dodaj masę kajmakową i roztopione masło, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Następnie dodaj mąkę przesianą wraz proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również przepisy na inne szybkie ciasta:

wtorek, stycznia 12, 2021

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem

Zapiekany schab z dodatkiem majonezu i pieczarek to świetny pomysł na pyszny, prosty i szybki obiad. 
Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem



Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
  • olej do smażenia

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Mięso odstaw na bok na około 30 minut.
  • Kawałki mięsa przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na patelnię po smażeniu schabu wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 10 minut - do czasu całkowitego odparowania płynu.
  • Każdy plaster schabu posmaruj cienką warstwą majonezu, po czym wyłóż przesmażone pieczarki. 
  • Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Po upływie powyższego czasu zdejmij folię i piecz mięso jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

poniedziałek, stycznia 11, 2021

Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem

Wyśmienita, świetnie prezentująca się na stole sałatka warstwowa z ryżem, kurczakiem, jajkiem, ogórkami konserwowymi, kukurydzą i serem żółtym.
Sałatka warstowa z kurczakiem i ryżem



Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia

Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż.W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Następnie oczyść i osusz kurczaka, pokrój w drobną kostkę. Dopraw przyprawą gyros i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Przygotuj sos czosnowy. Do miski dodaj jogurt naturalny, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszaj i wstaw na kilkanaście minut do lodówki. 
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • Kukurydze odsącz z zalewy, a ser żółty drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Składniki sałatki ułóż w szklanej misce warstwowo, w następującej kolejności: ryż, kurczak, sos czosnkowy, ogórki konserwowe, kukurydza, sos czosnkowy, jajka, ser żółty.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, stycznia 10, 2021

Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

Znane i uwielbiane przez dużych oraz małych pączki na serku homogenizowanym są pyszne, puszyste i ekspresowe w przygotowaniu. :)
Pączki na serku homogenizowanym


Pączki na serku homogenizowanym - składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego


Pączki na serku homogenizowanym - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Do miski wbij jajka i dodaj serki homogenizowane. Całość dokładnie wymieszaj łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i gęste. Będzie ono jednak dość klejące, ale tak ma być.
  • Z powstałej masy, lekko natłuszczonymi olejem dłońmi, formuj niewielkie pączki.
  • W szerokim garnku lub wysokiej patelni rozgrzej olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucaj pączki i smaż około 6-7 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze. 
Smacznego!
Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

sobota, stycznia 09, 2021

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem

Pyszne, pożywne i uwielbiane przez dzieci kotlety mielone z mięsa drobiowego z dodatkiem ryżu. :)

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem - składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z ryżem - składniki:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Pół szklanki wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z obraną cebulą i ząbkami czosnku.
  • Do miski z mięsem dodaj ostudzony ryż, jajka, kaszę mannę i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

piątek, stycznia 08, 2021

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Małe, miękkie, czekoladowe kuleczki z mlekiem w proszku, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi to prawdziwy raj dla podniebienia. :) Polecam, trufle z tego przepisu są przepyszne!
Trufle mleczne z płatkami owsianymi


Trufle mleczne z płatkami owsianymi - składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 6 łyżek kakao
  • 220 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia



Trufle mleczne z płatkami owsianymi - przepis:

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż cukier całowicie się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj, gotuj do czasu, aż mieszanka stanie się jednolita. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mleko w proszku zmiksuj z miękkim masłem. Naprzemiennie wlewaj ostudzone mleko i wsypuj płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Miksuj na niewielkich obrotach miksera do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Miskę z masą przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, by masa zgęstniała. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij masę z lodówki i zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Trufle wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

czwartek, stycznia 07, 2021

Ciasto Kukułka (bez pieczenia)

Ciasto Kukułka (bez pieczenia)

Wyjątkowo pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem znanych i lubianych cukierków Kukułki. To wyśmienite, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak zaskoczy każdego.
Ciasto Kukułka (bez pieczenia)



Ciasto Kukułka - składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g cukierków Kukułki
  • 75 g masła

Ciasto bez pieczenia Kukułka - składniki na polewę ciemną:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki 30%


Ciasto Kukułka bez pieczenia - składniki na polewę białą:

  • 75 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%


Pozostałe składniki:

  • 250-300 g herbatników

Ciasto Kukułka - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie poukładaj herbatniki.
  • W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. W 300 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe i cukier. W rondelku podgrzej pozostałe mleko i cukierki. Podgrzewaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się. Do gorącego mleka dodaj rozmieszane proszki budyniowe z cukrem i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konstytencji.
  • Połowę gorącego kremu wylej na herbatniki w formie. Ułóż kolejną warstwę herbatników, wyłóż pozostałą porcję kremu. Na wierzchu poukładaj herbatniki.
  • Przygotuj polewę ciemną. W kąpieli wodnej roztop gorzką i białą czekoladę wraz ze śmietanką. Przygotowaną polewą posmaruj herbatniki.
  • Przygotuj polewę białą. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladą ze śmietanką. Polewę białą wylej na ciemną i przy pomocy widelca zrób esy-floresy.
  • Ciasto wstaw na minimum 6-8 godzin do lodówki. Ja wyjęłam je nieco wcześniej i, co widać na zdjęciach, nie zdążyło jeszcze dobrze stężeć.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger