piątek, czerwca 11, 2021

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Pyszny, aromatyczny i sycący bigos z młodej kapusty to idealna propozycja na letni, szybki i prosty w przygotowaniu obiad lub kolację.

Bigos z młodej kapusty




Bigos z młodej kapusty - składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (około 800 g)
  • 350 g ulubionej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, cukru
  • dodatkowo: olej do smażenia



Bigos z młodej kapusty - przepis:

  • Kapustę posiekaj, przełóż do miski, zalej wrzątkiem w taki sposób, by woda sięgała ponad 1 cm, odstaw na bok na 5 minut, po czym odsącz na sitku.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W garnku rozgrzej olej, wrzuć kiełbasę, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 3-4 minuty. Dodaj kapustę, marchewkę i wodę. Dorzuć również przyprawy - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę cukru. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 25 minut.
  • Kiedy kapusta będzie miękka dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec wsyp drobno posiekany koperek.
Smacznego!
Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

środa, czerwca 09, 2021

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc to wyśmienite ciasto składające się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych konfiturą wiśniową  i lekką masą śmietanowo-kakaową.
Ciasto Brzdąc


Ciasto Brzdąc - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru


Ciasto Brzdąc - składniki na masę śmietanowo-kakaową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki żelatyny

Pozostałe składniki:

  • 1 konfitura wiśniowa (około 250 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ciasto Brzdąc - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Przygotuj masę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i przesiane kakao. Następnie cienkim strumieniem wlej do masy śmietankowej żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszaj ze sobą. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy. Nasącz połową ponczu. Posmaruj połową konfitury. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ponownie naponczuj, posmaruj konfiturą i wyłóż pozostałą część kremu. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
Smacznego!
Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

Ciasto Brzdąc

wtorek, czerwca 08, 2021

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Przepyszne, lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe na serku homogenizowanym kryjące w swym wnętrzu truskawki, które bez problemu można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami czy malinami.
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami




Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 jajko

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami - składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki


Bułki drożdżowe z truskawkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, serek homogenizowany, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć tworząc sypką kruszonkę, i wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 10-12 kawałków.
  • Każdy kawałek rozpłaszcz i na jego środku połóż 1-2 truskawki. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem posyp bułki wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

Bułki na serku homogenizowanym z truskawkami

poniedziałek, czerwca 07, 2021

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Szybka, treściwa sałatka z kaszą kuskus, jajkiem, ogórkiem kiszonym, pomidorami i kukurydzą to idealna przekąska na każdą porę dnia.
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami


Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami - składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami - przepis:

  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka, ogórki i pomidory pokrój w drobną kostkę. 
  • Kaszę kuskus przełóż do miski, dodaj jajka, ogórki, pomidory, odsączoną kukurydzę, majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

Sałatka z kaszą kuskus, jajkiem i warzywami

sobota, czerwca 05, 2021

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i kaszą kuskus z dodatkiem mozzarelli to pyszny pomysł na lekki i szybki obiad lub kolację.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus



Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia


Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus - przepis:

  • Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie, przy pomocy łyżki, wydrąż środki. Cukinię oprósz solą. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu.
  • Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj mięso. Smaż przez 10 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
  • Wydrążony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem. Dodaj na patelnię wraz z ugotowaną kaszą kuskus i posiekaną natką pietruszki. Całość smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw.
  • Połówki cukinii przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Cukinie nadziej przygotowanym farszem. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w cienkie paski.
  • Cukinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus

czwartek, czerwca 03, 2021

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Wyśmienite kotlety drobiowe zapiekane z pomidorami z dodatkiem dwóch rodzajów musztardy, majonezu i sera żółtego.
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami




Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - składniki na kotlety:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 75 g sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz


Kotlety drobiowe z serem i pomidorami - przepis:

  • Przygotuj koltety. Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa rozbij przez folię spożywczą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Kotlety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. 
  • Obrane pomidory drobno pokrój, dodaj majonez, obie musztardy, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na każdy kotlet wyłóż porcję farszu. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Kotlety przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

Kotlety drobiowe z serem i pomidorami

wtorek, czerwca 01, 2021

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Przepis na piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką to kolejny pyszny pomysł na przyrządzenie kurczaka. Dzięki pierzynce z serka śmietankowego, majonezu, szpinaku i boczku mięso jest miękkie i soczyste.
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką



Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 60 g surowego boczku wędzonego
  • 80 g serka śmietankowego typu Almette
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 75 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz


Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Dopraw solą i pieprzem.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni.
  • W misce wymieszaj ze sobą serek i majonez. Dodaj zarumieniony boczek, szpinak i połowę sera żółtego startego na średnich oczkach tarki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż masę serowo-majonezową, wierzch posyp pozostałym startym serem żółtym.
  • Piersi z kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Piersi z kurczaka pod serowo-majonezową pierzynką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger