czwartek, stycznia 06, 2022

Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym

Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym

Przepis na delikatny sernik z dodatkiem serka homogenizowanego, który charakteryzuje się kremową, aksamitną konsystencją. Ten wyjątkowy smak zapamiętasz na długo! :)
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym


Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2x40 g)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - składniki na polewę czekoladową: 

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%


Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo do masy dodawaj twaróg, kolejno serek homogenizowany i proszki budyniowe. Następnie wlej olej i mleko. Na końcu, w kilku partiach, wsyp mleko w proszku.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj w masę serową.
  • Sernik przelej do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód. 
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewą czekoladową polej wierzch sernika.
Smacznego!
Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym

Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym

Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym

Aksamitny sernik z serkiem homogenizowanym



wtorek, stycznia 04, 2022

Śniadaniowe placuszki marchewkowe

Śniadaniowe placuszki marchewkowe

Przepis na lekkie i puszyste, wspaniale pachnące cynamonem placki marchewkowe. To idealny sposób na przemycenie warzyw w diecie dziecka - marchewka w placuszkach nie jest w ogóle wyczuwalna. Polecam! Mojej córce bardzo smakowały. :)
Śniadaniowe placuszki marchewkowe

Śniadaniowe placuszki marchewkowe - składniki:

  • 2 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka


Placki marchewkowe - przepis:

  • Marchewki obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. 
  • Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól, cynamon, cukier trzcinowy, wlej kefir oraz wbij jajka. Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

poniedziałek, stycznia 03, 2022

Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim

Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim

Przepis na chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim. Chleb jest bardzo miękki, ma wilgotny i sprężysty miąższ. :)
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim



Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka letniego, płynnego miodu
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego, w temperaturze pokojowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • dodatkowo: masło + otręby pszenne lub owsiane


Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży i miodu. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj miód. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 
  • Do miski wsyp mąkę pszenną i żytnią, sól, dodaj rozczyn, jogurt i wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu krótko zagnieć ciasto, a następnie przełóż do keksówki o wymiarach 10x30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj wierzch chleba zimną wodą.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
Smacznego!
Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim

Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim

Chleb pszenno-żytni na jogurcie greckim




niedziela, stycznia 02, 2022

Ciastka krucho-drożdżowe z marmoladą

Ciastka krucho-drożdżowe z marmoladą

Wyśmienite ciastka krucho-drożdżowe z kwaśną śmietaną i marmoladą, od których trudno się oderwać.
Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • marmolada
  • 1 białko
  • cukier waniliowy do posypania ciastek


Ciastka krucho-drożdżowe - przepis:

  • Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę marmolady, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
  • Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym białkiem, a następnie posyp cukrem waniliowym. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe



sobota, stycznia 01, 2022

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Pyszna, zdrowa, ekspresowa w przygotowaniu sałatka z komosą ryżową, wędzonym łososiem, papryką i suszonymi pomidorami. To idealna sałatka na pożywne śniadanie czy lunch. Warto wypróbować!
Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem - składniki:

  • 3/4 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
  • 180 g mixu sałat
  • 100 g wędzonego łososia
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem - przepis:

  • Komosę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody. Komosę wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Komosę gotuj na małej mocy palnika przez około 4 minuty. Wyłącz gaz, pozostaw komosę pod przykryciem jeszcze na 2 minuty. Zdejmij pokrywkę i pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. 
  • Do miski dodaj komosę, mix sałat, suszone pomidory, paprykę, ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  • Na talerz wyłóż mix sałat z pozostałymi składnikami. Na wierzchu ułóż łososia porwanego na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem



czwartek, grudnia 30, 2021

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki z paprykowym farszem owinięte plastrami boczku wędzonego to idealna propozycja na wszelkiego rodzaju przyjęcia i obiady w gronie rodziny czy znajomych.
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek


Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 7 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostaw do ostudzenia.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Kawałki mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą, połóż plasterek boczku, a następnie paprykowy farsz. Mięso zwiń na kształt roladki, owiń kolejnym plasterkiem boczku i zepnij wykałaczkami.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej tyle wody, by wypełnić cały spód. Do formy przełóż roladki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



środa, grudnia 29, 2021

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Pyszne i chrupiące ślimaczki francuskie ze szpinakiem, fetą i mozzarellą to świetny pomysł na sylwestrową przekąskę. Bardzo polecam! :)
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 140 g fety
  • 200 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • mleko do posmarowania ślimaków
  • olej do smażenia



Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - przepis:

  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mrożony szpinak, smaż do momentu rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, smaż przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Rozwiń płat ciasta francuskiego, równomiernie posmaruj szpinakowym farszem. Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w paski.
  • Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki. 
  • Ślimaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posmaruj mlekiem. 
  • Ślimaczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger