sobota, grudnia 31, 2022

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Ekspresowe w przygotowaniu, idealne na jeden kęs, imprezowe roladki z tortilli z pysznymi dodatkami: serkiem śmietankowym, papryką, mozzarellą, salami i sałatą lodową. Świetnie sprawdzą się na sylwestra i nie tylko.

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką


Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - składniki:

  • 4 duże tortille
  • 180 g puszystego serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 1 mała papryka czerwona
  • 125 g tartej lub drobno pokrojonej mozzarelli
  • 12 plastrów salami
  • 8 liści sałaty lodowej
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół sycylijskich

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - przepis:

  • Do miseczki przełóż serek śmietankowy, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Dokładnie wymieszaj. 
  • Na każdej tortilli rozsmaruj porcję serka śmietankowego z dodatkami, ułóż 3 plastry salami i 2 liście sałaty lodowej pozbawionej twardego nerwu. 
  • Tortille zwiń ściśle, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.
Smacznego!
Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

piątek, grudnia 30, 2022

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki nadziane aromatycznym farszem składającym się z mielonego mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, kukurydzy i koncentratu pomidorowego, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą.
Naleśniki zapiekane po meksykańsku


Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, oregano, bazylia

Naleśniki zapiekane po meksykańsku - składniki na sos pomidorowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Pozostałe składniki:

  • 350 g tartej, żółtej mozzarelli

Naleśniki zapiekane po meksykańsku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj mielone mięso. Smaż 12 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę, kurkumą, oregano i bazylię.
  • Na patelnię wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Na patelnię dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. 
  • Zrób sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut bez przykrycia.
  • Złóż naleśniki. Na każdym naleśniku wyłóż porcję nadzienia mięsnego, posyp porcją sera i zwiń w rulony.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą. 
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

Naleśniki zapiekane po meksykańsku

czwartek, grudnia 29, 2022

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wyśmienite wafle tortowe przełożone masą mleczną z Nutellą oraz masą orzechowo-kakaową, oblane polewą czekoladową, które swym smakiem przypominają popularne cukierki Michałki. Pycha!
Wafle Michałki


Wafle Michałki - składniki: 

  • 3 suche wafle tortowe
  • 60 g orzechów laskowych
  • 170 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku + 3 łyżki mleka w proszku
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki Nutelli 
  • 1,5 łyżki kakao

Wafle Michałki - składniki na polewę: 

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%


Wafle Michałki - przepis: 

  • Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni. Orzechy wsyp na suchą ściereczkę, umieść między dłońmi i energicznie potrzyj, by pozbyć się skórki. Orzechy laskowe drobno posiekaj. 
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, naprzemiennie dodawaj serek homogenizowany i mleko w proszku (1 szklankę). Pod koniec miksowania dodaj Nutellę, wymieszaj. 
  • Odłóż 1/3 masy. Dodaj do niej kakao i posiekane orzechy. Wymieszaj. 
  • Na pierwszym waflu rozsmaruj masę z kakao i posiekanymi orzechami. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij. 
  • Do pozostałej masy dodaj 3 łyżki mleka w proszku, krótko zmiksuj. Masę rozsmaruj na drugim waflu. Przykryj trzecim waflem, lekko dociśnij. Na wierzchu wafla połóż deskę do krojenia, by lekko go dociążyć. Tak przygotowanego wafla włóż na minimum 4 godziny do lodówki. 
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop masło, śmietanę kremówkę i czekoladę. Połącz do uzyskania jednolitej masy, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Polewę rozsmaruj na wierzchu wafla. Włóż do lodówki do zastygnięcia. 
  • Wafla wyjmij z lodówki i pokrój na mniejsze prostokąty. 
  • Wafle Michałki przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki

Wafle Michałki



Inspiracja: zjemto.blog

środa, grudnia 28, 2022

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, pomidorkami daktylowymi, ogórkiem, fetą i kukurydzą skropiona miodowym dressingiem. 
Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi- składniki:

  • 1 awokado
  • 250 g pomidorków daktylowych
  • 1 krótki ogórek
  • 75 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 150 g odsączonej kukurydzy

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól, mieszanka ziół włoskich


Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi - przepis:

  • Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. 
  • Pomidorki daktylowe pokrój na połówki, ogórka, fetę i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. 
  • Do miski przełóż awokado, pomidorki daktylowe, ogórka, fetę, czerwoną cebulę, posiekaną bazylię oraz odsączoną kukurydzę. Wymieszaj. 
  • Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, wodę, sok z cytryny, miód, sól oraz zioła włoskie.
  • Dressing dodaj do sałatki. Wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

Sałatka z awokado, fetą i pomidorkami daktylowymi

wtorek, grudnia 27, 2022

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Przepis na quesadillę, czyli przepyszną, ekspresową w przygotowaniu przekąskę składającą się z dwóch placków tortilli, które kryją w swym wnętrzu wyśmienite dodatki: kurczaka, paprykę, kukurydzę, sałatę i ser żółty. Podane proporcje pozwalają na przygotowanie dwóch dużych quesadilli.
Quesadilla z kurczakiem i warzywami


Quesadilla z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 4 duże placki tortilli
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g odsączonej kukurydzy
  • 4 garście mixu sałat
  • 125 sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, czosnek granulowany


Quesadilla z kurczakiem i warzywami - przepis: 

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojoną w paski paprykę. Smaż 3 minuty. Dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj. Zdejmij z ognia. 
  • Na czystej patelni rozgrzej niewielką ilością oleju. Na patelnię połóż placek tortilli. Na tortilli ułóż kolejno dwie garście sałaty, kurczaka z warzywami i starty na dużych oczkach tarki lub pokrojony w plastry ser żółty. Całość przykryj drugim plackiem tortilli. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 3 minuty. Pomagając sobie dużym talerzem, przekręć tortillę na na drugą stronę. Kolejno smaż przez około 3 minuty - do zarumienienia. 
  • Gotową quesadillę pokrój na trójkąty. 
Smacznego!
Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

piątek, grudnia 23, 2022

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Niezawodny przepis na śledzie po grecku, czyli filety śledziowe z cebulą, marchewką, pietruszką i koncentratem pomidorowym.
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju

Śledzie po grecku - przepis: 

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Całość smaż na średniej mocy palnika przez 8 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Na patelnię wlej 0,5 szklanki wody. Duś do momentu całkowitego odparowania płynu. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie pokrój na niewielkie kawałki. Wymieszaj z ostudzonymi warzywami. Przełóż do słoika. Wstaw do lodówki na minimum kilkanaście godzin. 
Smacznego!
Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

Śledzie po grecku

czwartek, grudnia 22, 2022

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Filety śledziowe podane z sosem tatarskim, czyli majonezowo-śmietanowym sosie z dodatkiem ogórków kiszonych, grzybków marynowanych i cebuli. 
Śledzie w sosie tatarskim


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3/4 szklanki pieczarek marynowanych lub grzybków
  • 0,5 cebuli
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 wiązki szczypiorku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz


Śledzie w sosie tatarskim - składniki:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Przygotuj sos tatarski. Ogórki kiszone, pieczarki marynowane lub grzybki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek bardzo drobno pokrój. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Wymoczone i wysuszone filety śledziowe wyłóż na talerz i polej sosem tatarskim. 
Smacznego!
Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger