wtorek, stycznia 23, 2024

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane w kremowym sosie ze szpinakiem i kurczakiem to pyszne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się w roli zarówno obiadu, jak i kolacji. Przygotowanie spaghetti jest proste i zajmuje tylko kilka kroków. 

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 - 800 g)
  • 125 g ricotty
  • 50 g śmietany 18%
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 małe jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki na sos alfredo:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki cebuli granulowanej
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz


Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej. Smaż do zarumienienia. 
  • Przygotuj sos alfredo. Roztop masło, dodaj czosnek i cebulę, wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę i parmezan. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty - do roztopienia sera i zgęstnienia sosu. 
  • Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak, usmażone kawałki kurczaka i sos alfredo. Dokładnie wymieszaj. 
  • Połowę makaronu z dodatkami przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Do wysokiego naczynia przełóż ricottę, śmietanę 18%, 50 g tartej mozzarelli, jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj na jednolitą masę. 
  • Powyższą mieszankę rozsmaruj na spaghetti w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż pozostałe spaghetti, posyp tartą mozzarellą. 
  • Naczynie ze spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem


Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

czwartek, stycznia 18, 2024

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Puszyste, miękkie i aromatyczne rogaliki drożdżowe wypełnione po brzegi budyniem i prażonymi jabłkami. Przygotowanie rogalików na drożdżach jest proste i nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Polecam!
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na rogaliki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na budyń:

  • 1 duży budyń waniliowy (proszek: 64 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 500 ml mleka

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj budyń. W garnku zagotuj 400 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty - do zgęstnienia. Przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj jabłka. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Upraż na patelni z dodatkiem cukru i soku z cytryny. 
  • Przygotuj ciasto na rogaliki. Zrób rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżkę budyniu i 1 łyżkę jabłek. Zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyrośnięte rogaliki posmaruj ciepłym mlekiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zarumienienia.
  • Wierzch rogalików możesz oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

Rogaliki drożdżowe z budyniem i jabłkami

niedziela, stycznia 14, 2024

Łazanki

Łazanki

Zapraszam na znane i lubiane łazanki, czyli tradycyjne polskie danie, w skład którego wchodzi makaron w kształcie małych kwadratów, kapusta kiszona oraz kiełbasa, boczek i pieczarki. To danie szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego pyszne, rozgrzewające i bardzo pożywne. 
Łazanki

Łazanki - składniki:

  • 350 g makaronu łazanki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 małe cebule
  • 150 g pieczarek
  • 300 g kiełbasy
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

Łazanki - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kiszoną kapustę. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj, przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej około 2 szklankami zimnej wody (kapusta ma być tylko przykryta). Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez 25 minut - do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij kapustę z wody.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Przełóż na suchą patelnię. Smaż do zarumienienia. Odłóż na bok. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smaż około 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. 
  • Odciśniętą kapustę przełóż do garnka, dodaj podsmażone mięso, pieczarki z cebulą i odcedzony makaron. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Całość gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. 
Smacznego!
Łazanki

Łazanki

Łazanki

Łazanki

wtorek, stycznia 09, 2024

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w kremowym sosie koperkowym to proste, szybkie i pyszne danie, idealne na obiad lub kolację. 

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 650 g mięsa z podudzi z kurczaka bez skóry
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 325 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 małe pęczki koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
  • olej do smażenia


Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Mięso z podudzi kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku czosnku i pokrojonego kurczaka. Smaż do zarumienienia. 
  • Śmietankę przelej do kubka, dodaj mąkę pszenną, energicznie wymieszaj.
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę wymieszaną z mąką oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 10 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany koperek. 
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

Makaron z kurczakiem w sosie koperkowym

niedziela, stycznia 07, 2024

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym to świetna propozycja na zimowe, mroźne dni. Kremowa zupa kalafiorowa jest pyszna, pożywna i aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Śmietana i serek topiony nadają zupie kremowej konsystencji. 

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - składniki: 

  • 1 mały kalafior
  • 1 mała cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g śmietany 18%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • garść parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
  • masło klarowane

Zupa z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis:

  • Kalafiora oczyść, osusz, podziel na różyczki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. 
  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, smaż na wysokiej mocy palnika, przez 8 minut. W trakcie smażenia rozdrobnij mięso przy pomocy drewnianej łyżki. 
  • Do garna dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, starty kalafior i zioła włoskie. Smaż 3 minuty. 
  • Do garnka wlej 750 ml gorącego bulionu i dodaj pomidory z puszki. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez około 10 minut - do lekkiego zgęstnienia.
  • Do pozostałych 250 ml bulionu dodaj śmietanę, serek topiony i starty parmezan. Zmiksuj do dokładnego połączenia. 
  • Powstałą  mieszankę wlej do garnka, gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut. Całość dopraw obficie solą i pieprzem. 
Smacznego!
Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

Kremowa zupa z kalafiorem i mięsem mielonym

czwartek, stycznia 04, 2024

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Przepis na przepyszne, popękane ciasteczka czekoladowe. Ciastka są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Należy jednak pamiętać, że na ich przygotowanie trzeba przeznaczyć dwa dni. Jednego dnia przygotowujemy ciasto, które musi przez całą noc leżakować w lodówce, na drugi dzień pieczemy ciastka. 
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe - składniki:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • około 3/4 szklanki cukru pudru do obtoczenia ciastek


Popękane ciasteczka czekoladowe - przepis:

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłóż na bok.
  • Jajka ubij na jasną i puszystą masę. 
  • Do miski wsyp cukier i wlej olej. Zmiksuj. Dodaj kakao, ponownie krótko zmiksuj. Dodaj ubite jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj mieszankę mąki, proszku i soli. Ponownie wymieszaj łyżką, do momentu dokładnego połączenia się składników. 
  • Tak przygotowaną miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. 
  • Kolejnego dnia upiecz ciasteczka. Do głębokiego talerza wsyp cukier puder. 
  • Jednorazowo wyjmuj z lodówki około 1/4 ciasta i formuj kulki wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Każdą kulkę obtocz w cukrze pudrze. Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 13 minut. Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie i wyglądają na lekko niedopieczone. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw jeszcze na blasze przez 8 minut, a następnie przełóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. 
Smacznego!
Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

wtorek, stycznia 02, 2024

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki z kurczaka z zielonym pesto, szynką i serem żółtym są niezwykle soczyste, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy pokroić kurczaka w plastry, posmarować pesto, ułożyć ser i szynkę, zawinąć i usmażyć. Polecam! :)
Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • około 150 g zielonego pesto 
  • 6 plastrów szynki
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia 


Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym - przepis: 

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na każdym filecie rozsmaruj 2 łyżeczki pesto, kolejno połóż plaster szynki i plaster sera żółtego. Zawiń w roladkę. 
  • Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć.
  • Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj. 
  • Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej i parmezanie.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Roladki drobiowe z pesto, szynką i serem żółtym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger