piątek, kwietnia 17, 2020

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki. 

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 galaretki pomarańczowe

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 400 śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
  • Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
  • Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Smacznego!

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger