czwartek, stycznia 16, 2025

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie. 
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.


Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • około 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - składniki na farsz:

  • 400 g boczku parzonego wędzonego
  • 350 g pieczarek
  • 2 małe cebule

Zrazy z mięsa mielonego z boczkiem i pieczarkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, smaż na dość niskiej mocy palnika. Kiedy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj i smaż do zeszklenia cebuli oraz zarumienienia boczku. Dodaj dość drobno pokrojone pieczarki. Smaż do lekkiego zezłocenia. Farsz pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj mięso na zrazy. Do mięsa mielonego dodaj jajka, bułkę tartą, kaszę mannę, majonez oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Z mięsa mielonego formuj zrazy. Nabierz porcję mięsa, delikatnie spłaszcz i ułóż około 2 łyżek farszu. Dokładnie zlepiaj mięso. 
  • Zrazy obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Smaż zrazy z każdej ze stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone roladki przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość duś na niskiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 40 minut.
  • Zagęść sos. Do 0,5 szklanki letniej wody wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Zdejmij z kuchenki. 
  • Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. 
Smacznego!
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem i pieczarkami to danie stanowiące świetne połączenie smaków i aromatów. Zrazy z mięsa mielonego z pewnością zachwycą niejedno podniebienie.

3 komentarze:

  1. Mojemu mężowi by smakowały. Ja boczek jednak bym odpłaciła sobie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo takich jeszcze nie robiłam.oim chłopakom na pewno by smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobny przepis robiła moja babcia, chętnie wrócę do tych smaków.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger