czwartek, kwietnia 03, 2025

Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami

Kotlety mielone to jedno z najbardziej klasycznych dań, które gości na polskich stołach od pokoleń. Ich uniwersalność sprawia, że można je przygotować na wiele sposobów, wzbogacając o różnorodne dodatki. Poznaj przepis na kotlety mielone z ryżem i pieczarkami – połączenie, które z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Soczyste mięso mielone w towarzystwie aromatycznych pieczarek i delikatnego ryżu tworzy nie tylko wyjątkowy smak, ale także sycącą i pożywną potrawę, idealną na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Przekonaj się, jak szybko i łatwo można przygotować to pyszne danie. 
Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami

Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami - składniki: 

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki łyżki musztardy 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj mięso, ugotowany i ostudzony ryż, ostudzone pieczarki z cebulą, wbij jajko, dodaj musztardę, majonez, kaszę mannę, bułkę tartą, drobno posiekany pęczek natki pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie wyrób mięsno-pieczarkową masę. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, by formować z niej kotlety, dosyp jeszcze odrobinę kaszy manny lub bułki tartej. 
  • Z powstałej masy formuj średniej wielkości kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.  
Smacznego!
Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami

Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami

7 komentarzy:

  1. Pierwszy raz takie widzę. Jestem ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Będę musiała spróbować takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz takie widzę. Ciekawa propozycja. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Do kawy idealnie. Nie piekłam jeszcze takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz takie widze. Na pewno warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł na obiad. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł na obiad. Dla mnie to coś nowego.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger