wtorek, lipca 02, 2019

Placuszki z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego

Doskonałe na śniadanie lub przekąskę, ekspresowe i proste w przygotowaniu placuszki na bazie serka homogenizowanego waniliowego. :)
Placuszki z serka homogenizowanego



Placuszki z serka homogenizowanego - składniki:

  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić placuszki z serka homogenizowanego?

  • Wszystkie składniki na placuszki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, kładź łyżką porcję ciasta i smaż placuszki na niewielkiej mocy palnika do zarumienienia.
Smacznego!
Placuszki z serka homogenizowanego

poniedziałek, lipca 01, 2019

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Pyszna i pożywna sałatka warstwowa składająca się z kurczaka przyprawionego gyrosem, pora, kukurydzy, sosu a'la tzatziki, cebulki i jajek.
Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 jajka
  • 1 długi ogórek
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • przyprawy: gyros i tzatziki
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: szczypiorek


Jak zrobić sałatkę tzatziki z kurczakiem?

  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą gyros. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, Odciśnij sok. Dodaj jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawę tzatziki. Wymieszaj.
  • Pora pokrój w półplasterki, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Składniki sałatki układaj warstwowo: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula, jajka.
  • Wierzch możesz oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Sałatka tzatziki z kurczakiem


Sałatka tzatziki z kurczakiem

sobota, czerwca 29, 2019

Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Puszyste, aromatyczne bułki ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi to idealna propozycja na smakowite śniadanie. :)
Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Bułki z pomidorkami koktajlowymi




Bułki z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 125 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • kilka pomidorków koktajlowych

Jak zrobić bułki z pomidorkami koktajlowymi?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, rozpuszczoną margarynę, sól, szczypiorek i pozostałe 3/4 szklanki wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto na bułki przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj z ciasta bułeczki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 25 minut.
  • Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdej bułce połóż kilka plasterków pomidorka koktajlowego.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z pomidorkami koktajlowymi


Bułki z pomidorkami koktajlowymi

czwartek, czerwca 27, 2019

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z dwóch warstw: lekkiej pianki śmietankowej i musu brzoskwiniowego. To idealna propozycja na upały. :)
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)


Ciasto z musem brzoskwiniowym - składniki na piankę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Ciasto z brzoskwiniami - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto z musem brzoskwiniowym - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka brzoskwiniowa


Jak zrobić ciasto z musem brzoskwiniowym?

  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, by napęczniała. Po upływie tego czasu, podgrzej żelatynę, tylko do momentu całkowitego jej rozpuszczenia.
  • Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i jogurt.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy śmietankowej i wymieszaj. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy poukładaj biszkopty. Na biszkopty wylej piankę śmietankową i odstaw do lodówki do stężenia.
  • Brzoskwinie i 1/2 syropu zmiksuj na gładki mus, zagotuj. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuść dwie galaretki, pozostaw do ostudzenia. Kiedy mus brzoskwiniowy zacznie tężeć wylej go na śmietankową piankę. Ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę wylej na mus brzoskwiniowy. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

poniedziałek, czerwca 24, 2019

Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli

Szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna pasta z makreli z dodatkiem koncentratu pomidorowego i przesmażonej czerwonej cebulki. :)

Pomidorowa pasta makreli



Pomidorowa pasta z makreli - składniki:

  • 1 duża lub 2 małe makrele (około 400 - 500 g)
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Pomidorowa pasta z makreli - składniki:

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż się zeszkli. Pozostaw do ostudzenia.
  • Makrelę obierz ze skóry i ości, zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj przesmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pomidorowa pasta makreli


Pomidorowa pasta z makreli

niedziela, czerwca 23, 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

Ekspresowa i prosta w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i szpinakiem z dodatkiem kremowego sosu serowego. To świetny pomysł na sycący i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem



Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem - składniki:

  • 500 g makaronu, np. penne, świderki
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej i masło do smażenia

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i brokułami - składniki na sos:

  • 500 ml mleka
  • 100 g żółtego sera
  • 150 g puszystego serka śmietankowego typu Almette
  • 150 g kwaśnej śmietany 12 %
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, brokułami i szpinakiem?

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzuć na rozgrzany olej i krótko obsmaż. 
  • Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez około 3 minuty.
  • Na patelni rozpuść masło i dodaj rozmrożony szpinak. Podgrzewaj do momentu odparowania wody.
  • Przygotuj sos serowy. Do rondelka wlej mleko, dodaj starty na średnich oczkach tarki żółty ser, serek śmietankowy, śmietanę i przyprawy. Sos podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż jego konsystencja stanie się jednolita.
  • Do formy żaroodpornej dodaj makaron, kurczaka, różyczki brokuła i szpinak. Całość zalej sosem serowym i dokładnie wymieszaj. 
  • Wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami i szpinakiem

sobota, czerwca 22, 2019

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Pyszna, lekka sałatka ze szpinakiem, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta z dodatkiem sosu ziołowego i prażonych ziaren. W sam raz na upalne dni! :)
Sałatka ze szpinakiem i serem feta




Sałatka ze szpinakiem i serem feta - składniki:

  • 60 g młodego szpinaku
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 125 g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu ziołowego do sałatek
  • garść ulubionych ziaren (u mnie: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i sezam)

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i serem feta?

  • Szpinak umyj i osusz.
  • Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki.
  • Fetę pokrój w kostkę.
  • Oliwę z oliwek wymieszaj z sosem ziołowym.
  • Ziarna upraż na suchej patelni.
  • Na talerzu rozłóż szpinak, ogórka, pomidorki i fetę, polej oliwę wymieszaną z sosem ziołowym i posyp uprażonymi ziarnami.
Smacznego!
Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Sałatka ze szpinakiem i serem feta
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger