Lekkie jak puszek ciasto bez pieczenia na bazie twarogu i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki cytrynowej i posypki z wiórków kokosowych. Śnieżny puch to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, a jego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. :)
Śnieżny puch - składniki:
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
 - 400 ml śmietany kremówki 30%
 - 4 łyżki cukru pudru
 - 2 galaretki cytrynowe
 - 500 ml wrzątku
 - kilkanaście sztuk herbatników
 
Śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:
- 50 g masła
 - 1 łyżka cukru
 - 2/3 szklanki wiórków kokosowych
 
Jak zrobić ciasto śnieżny puch?
- Galaretki rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
 - W rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wiórki praż na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia.
 - Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj cukier puder i twaróg. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej galaretki.
 - Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
 - Na herbatniki wylej masę serową. Wierzch ciasta posyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi.
 - Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
 



























