Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z kremem budyniowo-śmietankowym, dżemem morelowym i płatkami migdałowymi.
Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na ciasto:
- 4 duże jajka
 - 2/3 szklanki cukru
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 3 łyżki oleju
 - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 70 g płatków migdałowym
 
Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na krem:
- 500 ml mleka
 - 3 łyżki cukru
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
 - 350 ml śmietany kremówki 30%
 - 3 łyżeczki żelatyny
 - 1/3 szklanki wody
 
Pozostałe składniki:
- 3 łyżki dżemu morelowego
 
Jak zrobić ciasto Użądlenie Pszczoły?
- Przygotuj ciasto.Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wlej do masy jajecznej olej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
 - Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go cieniutką warstwą oleju. Ciasto przelej do tortownicy, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
 - Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.
 - Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 350 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
 - W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń.
 - Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
 - Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
 - Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wystudzony budyń zmiksuj, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę. Na koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dokładnie zmiksuj. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być.
 - Dolną część biszkoptu umieść w tortownicy. Na spodzie biszkoptu rozsmaruj dżem morelowy. Na biszkopt z dżemem wyłóż krem. Na kremie ułóż drugą część biszkoptu, delikatnie dociśnij.
 - Ciasto przełóż na kilka godzin do lodówki.
 



















