piątek, kwietnia 24, 2020

Placuszki kakaowe na maślance

Placuszki kakaowe na maślance

Delikatne, puszyste i smaczne placuszki na maślance z dodatkiem kakao.

Placuszki kakaowe na maślance





Placuszki kakaowe na maślance - składniki:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta sody oczyszczonej
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki kakaowe na maślance?

  • Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę i sok z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do miski dodaj mąkę przesianą z kakao i sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki kakaowe na maślance

czwartek, kwietnia 23, 2020

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku to kolejny sposób na nieco inne przygotowanie filetów z piersi kurczaka. Kotlety z kurczaka z dodatkiem musztardy i majonezu smakują naprawdę doskonale.

Kotlety drobiowe po staropolsku



Kotlety drobiowe po staropolsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • około 6 łyżeczek majonezu
  • około 6 łyżeczek musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe po staropolsku?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kotlety. Mięso rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Do miseczki dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
  • Każdego kotleta posmaruj z obu stron majonezem wymieszanym z musztardą.
  • Mięso panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Źródło przepis: przyslijprzepis.pl
Kotlety drobiowe po staropolsku

środa, kwietnia 22, 2020

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

Kremowy, ciężki, syty i wilgotny, a przy tym szybki i prosty w przygotowaniu sernik z dodatkiem masła orzechowego.

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z masłem orzechowym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 250 g masła orzechowego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • 100 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 100 g mlecznej czekolady


Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj naprzemiennie twaróg i masło orzechowe. Następnie dodaj śmietankę, krótko zmiksuj.
  • Ciasto wylej na przygotowany wcześniej spód.Ciasto posyp orzechami i kawałkami dość grubo pokrojonej czekolady.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko otwórz drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Smacznego!

Źródło przepisu: wszystkiegoslodkiego.pl
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym

poniedziałek, kwietnia 20, 2020

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne i aromatyczne piersi z kurczaka w cieście majonezowym.

Piersi z kurczaka w cieście majonezowym





Piersi z kurczaka w cieście majonezowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony

Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście majonezowym?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. 
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z majonezem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do żółtek. Dodaj przesianą mąkę, ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj pokrojone kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj.
  • Kawałki kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Piersi z kurczaka w cieście majonezowym

niedziela, kwietnia 19, 2020

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Delikatne, rozpływające się w ustach rogaliki krucho-drożdżowe z kremem czekoladowym.

Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe




Rogaliki krucho-drożdżowe - składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy
  • dodatkowo: 2 jajka do posmarowania i 4 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików


Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, pozostały cukier, 2 jajka, rozpuszczone i ostudzone masło oraz sól. Wymieszaj za pomocą łyżki, po czym zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przenieś do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń na kształt rogalika, rozpoczynając od podstawy trójkąta.
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. 
  • Dwa jajka roztrzep przy pomocy widelca. Jajkiem posmaruj rogaliki, następnie posyp je cukrem trzcinowym.
  • Blachę z rogalikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
Smacznego!
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

sobota, kwietnia 18, 2020

Roladki schabowe po wiejsku

Roladki schabowe po wiejsku

Ciekawe w smaku roladki schabowe z dodatkiem jajka na twardo, wędzonej kiełbasy, ogórka kiszonego, żółtego sera i musztardy. 

Roladki schabowe po wiejsku




Roladki schabowe po wiejsku - składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • 7-8 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: mąka, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe po wiejsku?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój na plastry i cienki rozbij.
  • Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  • Obrane ze skorupki jajka, kiełbasę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. 
  • Na patelnię wrzuć kiełbasę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj jajko i ogórki, smaż na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 3 minuty. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek żółtego sera i porcję farszu. Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe po wiejsku
Roladki schabowe po wiejsku

piątek, kwietnia 17, 2020

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami

Pyszne, orzeźwiające ciasto składające się z kilku warstw: biszkoptu, jabłek z galaretką pomarańczową, jogurtu brzoskwiniowego i ubitej śmietany kremówki. 

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 galaretki pomarańczowe

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 400 śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami - wykonanie: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelni roztop masło, dodaj starte jabłka i praż na niewielkiej mocy palnika przez około 6 minut. Dodaj suche galaretki, praż jabłka jeszcze przez około 4 minuty. Jabłka odstaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłóż na biszkopt. Na jabłkach poukładaj okrągłe biszkopty.
  • Przygotuj warstwę brzoskwiniową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Tężejące galaretki dodaj do jogurtu. Krótko zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ubitą śmietanę wyłóż nas stężały jogurt.
  • Przed podaniem wierzch ciasta możesz posypać kolorową posypką.
Smacznego!

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami
Jogurtowo-śmietankowy przekładaniec z jabłkami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger