Makaron z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorami w kremowym sosie na bazie serka topionego to świetny pomysł na pożywną kolację lub obiad.
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - składniki:
- 350 g makaronu
 - 3 pomidory
 - 3 ząbki czosnku
 - 250 g szpinaku
 - 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
 - 250 g wędzonego boczku
 - 200 g serka topionego ziołowego
 - 250 ml gorącej wody
 - przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
 - olej do smażenia
 
Makaron z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem - przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
 - Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
 - Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. Dodaj liście szpinaku, smaż do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaj pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Zdejmij z patelni.
 - Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tyminakiem. Boczek pokrój w kostkę.
 - Boczek wraz z pokrojoną piersią kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia. Dodaj wcześniej przesmażony szpinak z pomidorami.
 - W gorącej wodzie rozpuść serek topiony. Mieszankę wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, i gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
 - Na talerz wyłóż makaron, a następnie sos.
 






















