Wyjątkowo puszyste, lekkie drożdżówki z kremowym nadzieniem przygotowanym na bazie serka mascarpone z dodatkiem sezonowych owoców i kruszonki.
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:
- 40 g świeżych drożdży
- 120 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
- 100 g masła
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:
- 300 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 350 g ulubionych owoców (u mnie truskawki i czarna porzeczka)
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania drożdżówek
Drożdżówki z owocami i serkiem mascarpone - przepis:
- Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj również kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części.
- Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek.
- Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem.
- Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką.
- Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.