Pyszne, jesienne ciasto na kruchym kakaowym spodzie z puszystą, lekką jak chmurka pianką śmietankową i śliwkami.
Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na kakaowy spód:
- 3 szklanki mąki tortowej
 - 2 łyżki kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 4 łyżki cukru pudru
 - 200 g zimnego masła
 - 5 żółtek z jajek rozmiar L
 
Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na sernik:
- 5 białek z jajek rozmiar L
 - szczypta soli
 - 1 1/4 szklanki cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 800 g kwaśnej śmietany 18%
 - 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
 
Pozostałe składniki:
- 450 g śliwek
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
Sernik bez sera ze śliwkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie część - jedną większą, a drugą nieco mniejszą.
 - Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na minimum 45 minut, natomiast mniejszą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki (na minimum 45 minut).
 - Schłodzone ciasto w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
 - Przygotuj warstwę serową. Białka zmiksuj wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany.
 - W osobnej misce zmiksuj śmietanę z proszkiem budyniowym. Do śmietany dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę serową wyłóż na podpieczony spód.
 - Śliwki umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na połówki i obtocz w mące ziemniaczanej. Śliwki ułóż na masie serowej skórką do masy. Wyjęte z zamrażarki ciasto zetrzyj na śliwki, na dużych oczkach tarki.
 - Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
 - Ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
 





















