Wyjątkowo pyszna i kremowa, jesienna, zdrowa zupa z dyni.
Zupa z dyni - składniki:
- 500 g obranej dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 300 g obranych ziemniaków
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pomidor malinowy
- 1 szklanka mleka 3,2%
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy + 1 łyżeczka imbiru
- dodatkowo: śmietana kremówka 30% + płatki chili
Zupa krem z dyni - przepis:
- W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Dodaj imbir i kurkumę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. Do garnka wlej gorący bulion. Garnek przykryj pokrywką, całość zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut.
- Pomidora sparz, obierz, usuń szypułki, pokrój i dodaj do zupy.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij garnek z kuchenki, wlej mleko. Zupę zmiksuj blenderem.
- Zupę podawaj z odrobiną śmietany kremówki 30% i płatkami chili.