piątek, listopada 04, 2022

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Wyjątkowo pyszna i kremowa, jesienna, zdrowa zupa z dyni. 
Zupa z dyni


Zupa z dyni - składniki:

  • 500 g obranej dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy + 1 łyżeczka imbiru
  • dodatkowo: śmietana kremówka 30% + płatki chili


Zupa krem z dyni - przepis:

  • W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Dodaj imbir i kurkumę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. Do garnka wlej gorący bulion. Garnek przykryj pokrywką, całość zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez 15 minut.
  • Pomidora sparz, obierz, usuń szypułki, pokrój i dodaj do zupy. 
  • Gotuj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij garnek z kuchenki, wlej mleko. Zupę zmiksuj blenderem. 
  • Zupę podawaj z odrobiną śmietany kremówki 30% i płatkami chili. 
Smacznego!
Zupa z dyni

środa, listopada 02, 2022

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Lekkie jak puszek, miękkie rogaliki drożdżowe z marmoladą, które w cieście zawierają serek wiejski. Pycha!
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g drożdży
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g odcedzonego serka wiejskiego
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada
  • dodatkowo: mleko do posmarowania rogalików


Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, pozostałe 2 łyżki cukru, olej i odcedzony serek wiejski. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Po wyrośnięciu posmaruj rogaliki ciepłym mlekiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz rogaliki cukrem pudrem.
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

Rogaliki drożdżowe na serku wiejskim

niedziela, października 30, 2022

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Obłędnie pyszne ciasteczka składające się prawie z samych ziaren: pestek słonecznika i dyni, płatków migdałowych i sezamu. Oj, trudno się od nich oderwać!
Ciastka Florentynki


Ciastka Florentynki - składniki:

  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g pestek słonecznika
  • 120 g płatków migdałowych
  • 50 g pestek dyni
  • 35 g sezamu

Ciastka Florentynki - przepis:

  • Jajko z cukrem ubij na jasną i puszystą masę. Do powstałej masy dodaj pestki słonecznika, płatki migdałowe, pestki dyni i sezam. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Masę wykładaj łyżką na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie, okrągłe ciasteczka.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 11 minut.
Smacznego!
Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki

Ciastka Florentynki


Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl

czwartek, października 27, 2022

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Szybki i prosty przepis na przepyszny makaron w kremowym sosie z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą. 
Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 400 g kiełbasy (najlepiej wędzonej i podsuszanej)
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę, smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Kiełbasę przełóż na talerz.
  • Na patelnię po smażeniu kiełbasy dodaj posiekane suszone pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj słodką śmietankę. Zagotuj. Dodaj tartą mozzarellę, zmniejsz moc palnika. Mieszaj do momentu aż ser się całkowicie roztopi. Teraz gotuj sos na niskiej mocy palnika do czasu jego zredukowania. 
  • Na patelnię dodaj ugotowany i odsączony makaron oraz kiełbasę. Wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. 
Smacznego!
Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron z kiełbasą, suszonymi pomidorami i mozzarellą

środa, października 26, 2022

Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros, czyli tosty z kurczakiem, korniszonami, papryką, cebulą, kukurydzą i serem żółtym. Idealne na lunch czy kolację.
Tosty gyros



Tosty gyros - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 12 kromek chleba tostowego
  • 10 korniszonków
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała  cebula czerwona
  • 100 g kukurydzy
  • 125 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • majonez
  • olej do smażenia


Tosty gyros - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Kurczaka podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Do miski przełóż ostudzonego kurczaka, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i odsączoną kukurydzę. Dokładnie wymieszaj. 
  • Kromki chleba tostowego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę posmaruj najpierw majonezem, następnie ułóż porcję farszu, dopraw solą i pieprzem. Tosty posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Tosty gyros wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros

Tosty gyros


poniedziałek, października 24, 2022

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Wyśmienity przepis na ryż z kurczakiem w lekko słodkim sosie przygotowanym na bazie mleka kokosowego z dodatkiem żurawiny. Pychota!

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną - składniki: 

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 250 g ryżu długoziarnistego (najlepiej sprawdza się Uncle Ben's)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z limonki
  • garść natki pietruszki
  • składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka curry + 2 łyżki tartego, świeżego imbiru + 2 łyżeczki soli + 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia


Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną - przepis:

  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwę, curry, tarty imbir oraz sól i pieprz. 
  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Powstałą marynatę dodaj do kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Ryż długoziarnisty gotuj 3 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj kurczaka, smaż do zarumienienia.
  • Na patelnię wlej bulion. Gotuj na dość dużej mocy palnika przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj ugotowany ryż, mleko kokosowe oraz żurawinę. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 8 minut, do odparowania większości płynu. 
  • Patelnię zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki. W razie potrzeby dopraw danie solą i pieprzem. 
  • Przed podaniem możesz posypać danie posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

Ryż z kurczakiem, mlekiem kokosowym i żurawiną

sobota, października 22, 2022

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pyszne, aromatyczne i soczyste pulpety drobiowe z mozzarellą i parmezanem zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem sera Dziugas. 
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym



Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 125 g mozzarelli 
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, cebula suszona, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne 
  • dodatkowo: 75 g tartego, twardego sera (użyłam sera Dziugas, ale może też być parmezan albo cheddar)

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez 15 minut.
  • Filety z piersi kurczaka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. W misce wymieszaj mięso mielone, pokrojoną w kostkę mozzarellę, parmezan, jajko, cebulę suszoną, czosnek granulowany, zioła włoskie, chili pieprz cayenne oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.  
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem lub oliwą z oliwek. Pulpety przełóż do naczynia. Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zalej pulpety sosem pomidorowym, a wierzch posyp serem. Pulpety piecz jeszcze przez 10 minut. 
Smacznego!
Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowo-serowe w sosie pomidorowym



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger