Spaghetti zapiekane w kremowym sosie ze szpinakiem i kurczakiem to pyszne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się w roli zarówno obiadu, jak i kolacji. Przygotowanie spaghetti jest proste i zajmuje tylko kilka kroków.
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 250 g świeżego szpinaku
- 3 filety z piersi kurczaka (około 750 - 800 g)
- 125 g ricotty
- 50 g śmietany 18%
- 150 g tartej mozzarelli
- 1 małe jajko
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - składniki na sos alfredo:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki cebuli granulowanej
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- sól i pieprz
Spaghetti zapiekane z kurczakiem i szpinakiem - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej. Smaż do zarumienienia.
- Przygotuj sos alfredo. Roztop masło, dodaj czosnek i cebulę, wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę i parmezan. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty - do roztopienia sera i zgęstnienia sosu.
- Makaron spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź. Do ciepłego makaronu dodaj szpinak, usmażone kawałki kurczaka i sos alfredo. Dokładnie wymieszaj.
- Połowę makaronu z dodatkami przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Do wysokiego naczynia przełóż ricottę, śmietanę 18%, 50 g tartej mozzarelli, jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Powyższą mieszankę rozsmaruj na spaghetti w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż pozostałe spaghetti, posyp tartą mozzarellą.
- Naczynie ze spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.