piątek, września 06, 2019

Sałatka z kiełkami

Sałatka z kiełkami

Pyszna, pełna zdrowych składników sałatka z kiełkami, jajkami, ogórkiem, rzodkiewką, selerem naciowym, cebulą i kukurydzą.
Sałatka z kiełkami

Sałatka z kiełkami



Sałatka z kiełkami - składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • 2 szklanki ulubionych kiełków (użyłam kiełków brokuła i rzodkiewki)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z kiełkami?

  • Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.
  • Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i pokrój w półplasterki.
  • Łodygi selera umyj i pokrój w cienkie paski. 
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj, a kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Kiełki, ogórka, rzodkiewki, seler, jajka, cebulę i kukurydzę przełóż do miski, dodaj majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z kiełkami


Sałatka z kiełkami


Sałatka z kiełkami

wtorek, września 03, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą

Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą

Pierś z kurczaka faszerowana serem mozzarella, pieczarkami i szynką to świetny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą




Pierś z pieczarkami i serem z piekarnika - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 200 g szynki
  • 200 g mozzarelli
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami i mozzarellą?

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz.  Cebulę, pieczarki i szynkę pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek z cebulą. Smaż około 3 minut. Dodaj pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj sól i pieprz, pozostaw do ostudzenia. Pieczarki z cebulą wymieszaj z szynką i mozzarellą.
  • Filety z piersi kurczaka przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety posyp solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Do utworzonych kieszeni włóż farsz.
  • Nafaszerowane filety przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową,wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą


Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą

niedziela, września 01, 2019

Chleb na maślance

Chleb na maślance

Pyszny i puszysty chleb drożdżowy na maślance, z chrupiącą skórką i dużą ilością pestek słonecznika.
Chleb na maślance






Chleb na maślance - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli



Jak zrobić chleb na maślance ze słonecznikiem?

  • Mąkę wsyp do miski, zrób dołek, rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj do miski maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej, oliwę z oliwek, pestki słonecznika i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i przełóż do formy. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb na maślance

Chleb na maślance

sobota, sierpnia 31, 2019

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto biszkoptowe z borówkami i galaretką przekładane lekkim kremem na bazie śmietany kremówki i mascarpone. 
Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto z borówkami - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto z borówkami - pozostałe składniki:

  • 500 g borówek (250 g do kremu i 250 g na wierzch)
  • 2 galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych
  • 600 ml wrzątku

Jak zrobić ciasto z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną. 
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój na dwie części. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą, pozostaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Dodaj do mascarpone. 
  • Do żelatyny dodaj łyżkę masy śmietanowej. Wymieszaj. Cały czas miksując, wlej żelatynę cienkim strumieniem do masy śmietanowej z mascarpone. Dodaj 250 g borówek. Wymieszaj
  • Obie galaretki zalej wrzątkiem. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Jeden blat biszkoptowy włóż do formy. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugim blatem. Wyłóż pozostałą część kremu i ułóż pozostałe 250 g borówek. Ciasto włóż do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wylej na wierzch tężejącą galaretkę. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto z borówkami


Ciasto z borówkami


czwartek, sierpnia 29, 2019

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Pyszne ciasteczka budyniowe, będące wynikiem połączenia ciasta kruchego, proszku budyniowego i wiórków kokosowych. Kokosowe ciasteczka budyniowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatek budyniu nadaje im delikatną, piaskową strukturę.

Kokosowe ciasteczka budyniowe



Ciasteczka budyniowo-kokosowe - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 1 jajko

Jak zrobić kokosowe ciasteczka budyniowe?

  • Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski. Zagnieć jednolite ciasto.
  • Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i formuj z nich kulki.
  • Ciastka układaj w dość dużych ostępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Blachę z ciastkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Kokosowe ciasteczka budyniowe

Kokosowe ciasteczka budyniowe

Źródło przepisu: smaker.pl

wtorek, sierpnia 27, 2019

Kotlety schabowe w musztardzie

Kotlety schabowe w musztardzie

Schab marynowany w cebuli i mleku, posmarowany przed smażeniem musztardą i panierowany w płatkach kukurydzianych to świetny pomysł na kotlety schabowe przyrządzone inaczej niż zwykle. :)


Kotlety schabowe w musztardzie




Kotlety schabowe w musztardzie - składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • około 1 szklanka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony


Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

  • Rozbij plastry schabu.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Plastry schabu przełóż cebulą, umieść w misce, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Mięso osusz, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj łyżeczkę musztardy.
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy blendera lub rozdrobnij tłuczkiem do mięsa.
  • W misce roztrzep jajka.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety schabowe w musztardzie

Kotlety schabowe w musztardzie

Źródło przepisu: blogzapetytem.pl

sobota, sierpnia 24, 2019

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z niespodzianką w środku, czyli pomidorkami koktajlowymi nadzianymi serem feta, to świetna i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych.
Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi



Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • około 125 g sera feta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mleko do namoczenia bułki, bułka tarta do obtaczania kotletów, olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z pomidorkami?

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Bułkę namocz w mleku.
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Pomidorki pokrój na połówki, wyjmij z nich miąższ. W miejsce miąższu powkładaj ser feta. 
  • Na dłoni połóż porcję mięsa, delikatnie ją rozpłaszcz, na jej środek połóż dwie złożone ze sobą połówki pomidorka, następnie dobrze sklej ze sobą brzegi i uformuj kotleciki.
  • Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Kotlety mielone z pomidorkami koktajlowymi

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger