środa, sierpnia 21, 2019

Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec

Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kokosowym, makowym i kakaowym, przełożone smakowitą masą budyniową i dżemem jagodowym. Całość wykończona jest galaretką o smaku owoców leśnych. Popapraniec to pyszne ciasto łączące w sobie wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają. To idealna propozycja na święta i inne okazje.
Ciasto Popapraniec


Popapraniec - składniki na ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Popapraniec - składniki na krem budyniowy:

  • 900 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 budynie waniliowe (proszek - 3 x 40 g)
  • 350 g masła

Popapraniec - dodatkowe składniki:

  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 700 ml wody
  • 1 słoik dżemu jagodowego


Jak zrobić ciasto Popapraniec?

  • Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. 
  • Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż białka będą sztywne i lśniące.
  • Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie wmieszaj ją w masę przy pomocy drewnianej łyżki. 
  • Dodaj olej i aromat waniliowy. Ponownie wymieszaj drewnianą łyżką. 
  • Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej przesiane kakao.
  • Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż dwie łyżki masy z kokosem, obok dwie łyżki masy z kakao, obok masy z kakao - masę z makiem. I tak postępuj do wykończenia wszystkich mas. Na koniec delikatnie przemieszaj masy przy pomocy widelca tak, by powstał wzór marmurkowy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecze przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na dwie części.
  • Galaretki rozpuść we wrzątku, pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Czas zabrać się za przygotowanie kremu budyniowego. 600 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałych 300 ml rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając masę. Gotuj około 3 minut na niewielkiej mocy palnika, do momentu aż budyń stanie się gęsty. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do miski dodaj miękkie masło, zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce chłodnego budyniu.
  • Złóż ciasto. Jeden blat ciasta posmaruj połową dżemu, wyłóż krem budyniowy i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie posmaruj dżemem i wylej tężejącą galaretką. 
  • Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec

poniedziałek, sierpnia 19, 2019

Sałatka brokułowa z kurczakiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem

Doskonała na kolację lub lekki obiad sałatka warstwowa z brokułem, kurczakiem, jajkiem, pomidorami i serem feta z dodatkiem sosu czosnkowego. :)
Sałatka brokułowa z kurczakiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem




Sałatka brokułowa z kurczakiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 4 jajka
  • 3 pomidory
  • 250 sera feta
  • 250 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 opakowanie sosu czosnkowego (użyłam z firmy Knorr)
  • dodatkowo: ulubiona przyprawa do kurczaka i olej do smażenia


Jak zrobić sałatkę brokułową z kurczakiem?

  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą do kurczaka. Odstaw do lodówki na około 30 minut. Wrzuć na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor.
  • Jajka ugotuj na twardo
  • Składniki układaj w przezroczystej misce warstwami. Najpierw różyczki brokuła, kolejno pomidory pokrojone w ósemki, ćwiartki jajek, usmażonego kurczaka i fetę pokrojoną w kostkę. 
  • Jogurt wymieszaj z majonezem i sosem czosnkowym. Gotowym sosem polej sałatkę.
Smacznego!
Sałatka brokułowa z kurczakiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem
Sałatka brokułowa z kurczakiem

sobota, sierpnia 17, 2019

Pasta z makreli z kaparami

Pasta z makreli z kaparami

Wyśmienita pasta śniadaniowa z makreli z dodatkiem kaparów, cebuli, czosnku i rzodkiewek.
Pasta z makreli z kaparami


Pasta z makreli z kaparami



Pasta z makreli z kaparami - składniki:

  • 500 g makreli wędzonej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki kaparów
  • 150 g serka ziołowego (typu Almette)
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę z makreli i kaparami?

  • Mięso oddziel od ości i pokrój na drobne kawałki.
  • Cebulę, czosnek i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę.
  • Kapary odsącz z zalewy i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do miski dodaj rybę, cebulę, czosnek, rzodkiewki, kapary, serek, majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Pasta z makreli z kaparami

Pasta z makreli z kaparami

czwartek, sierpnia 15, 2019

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Pyszne szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które można przygotować zarówno w piekarnika, jak i na grillu. :)
Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi



Szaszłyki z kurczakiem i cukinią - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 cukinie
  • 500 g pomidorków koktajlowych

Szaszłyki z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi - składniki na marynatę:

  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi?

  • Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w grubą kostkę. 
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą. Do marynaty przełóż pokrojonego kurczaka. Wymieszaj. Naczynie z kurczakiem wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Cukinię pokrój w grube plastry. 
  • Na długie patyczki od szaszłyków nadziewaj na zmianę: kurczaka, pomidorki i cukinię.
  • Gotowe szaszłyki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

środa, sierpnia 14, 2019

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z rukolą, sałatą, marchewką, burakiem i pomidorami z dressingiem miodowo-musztardowym.
Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką





Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką - składniki:

  • garść rukoli
  • dwie garście mixu sałat
  • 1 marchewka
  • pół buraka
  • 2 pomidory
  • garść ulubionych ziaren (u mnie pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i sezam)


Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką - składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy


Jak zrobić sałatkę z rukolą, burakiem i marchewką?

  • Marchewkę i buraka obierz i pokrój w słupki.
  • Pomidory pokrój w kostkę.
  • Ziarna upraż na suchej patelni.
  • Do słoika wlej oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, dodaj miód i musztardę. Zakręć słoik i energicznie wstrząśnij. 
  • Na talerz wyłóż rukolę, mix sałat, buraka, marchewkę i pomidory. Całość polej sosem i posyp uprażonymi ziarnami.
Smacznego!
Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

Sałatka z rukolą, burakiem i marchewką

poniedziałek, sierpnia 12, 2019

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone w sosie pomidorowym na ryżu to pyszne danie obiadowe, którego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. 
Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu


Pulpety pieczone na ryżu - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka, 
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Pulpety pieczone na ryżu - składniki na zalewę:

  • 1300 ml wody
  • 100 g ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma


Pulpety pieczone na ryżu - pozostałe składniki:

  • 300 g ryżu
  • 3 cebule

Jak zrobić pulpety pieczone na ryżu?

  • Przygotuj pulpety. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Bułkę namocz w mleku. Dobrze odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj. 
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, natkę i jajko. Dokładnie wyrób masę. Uformuj pulpety
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy, olej, słodką paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Całość wymieszaj i zagotuj.
  • Suchy ryż wsyp do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłóż cebule pokrojone w drobną kostkę i pulpety. Całość zalej gorącą zalewą. 
  • Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.
Smacznego!
Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

Pulpety pieczone na ryżu

niedziela, sierpnia 11, 2019

Bułki z ziołami

Bułki z ziołami

Aromatyczne, miękkie i wilgotne bułki z dodatkiem oregano i bazylii to prosty przepis na smaczne, domowe pieczywo.
Bułki z ziołami

Bułki z ziołami





Bułki z ziołami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić bułki z ziołami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, bazylię, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 8 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z ziołami

Bułki z ziołami


Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger