poniedziałek, września 16, 2019

Kremowa pasta z makreli

Kremowa pasta z makreli

Kremowa, delikatna w smaku pasta z wędzonej makreli z dodatkiem serka śmietankowego, jogurtu naturalnego i szczypiorku. Doskonała na śniadanie. :)
Kremowa pasta z makreli


Pasta z makreli - składniki:

  • 400 g makreli wędzonej
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam serek Twój Smak z Piątnicy)
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić kremową pastę z makreli?

  • Makrelę pozbaw skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.
  • Dodaj serek śmietankowy i jogurt naturalny. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
  • Dodaj posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Kremowa pasta z makreli

Kremowa pasta z makreli

niedziela, września 15, 2019

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Wyśmienite kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych i owsianych, orzechach włoskich i laskowych oraz pestkach słonecznika i sezamie. Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach to pyszna i oryginalna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w bułce tartej. Polecam! :)
Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach




Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka w płatkach i orzechach?

  • Filety umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
  • Płatki kukurydziane, pestki słonecznika i orzechy wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij lub wsyp do foliowej torebki i rozbij tłuczkiem.
  • Rozdrobnione płatki kukurydziane, słonecznik i orzechy dodaj do płatków owsianych i sezamu. Wymieszaj. 
  • W misce rozkłóć jajko.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, następnie w panierce z płatków i orzeszków. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach


Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Źródło przepisu: blogzapetytem.pl

sobota, września 14, 2019

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Pożywna sałatka na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem awokado, papryki i pomidorków koktajlowych, której smak doskonale uzupełnia jajko sadzone.
Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z kaszą jaglaną i jajkiem - składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • dwie garście mixu sałat
  • 0,5 awokado
  • 0,5 papryki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • garść ulubionych ziaren do posypania (u mnie pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane i sezam)
  • dodatkowo: 0,5 łyżki masła

Jak zrobić sałatkę z jajkiem sadzonym?

  • Ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę, a pomidorki pokrój na ćwiartki.
  • Kaszę wymieszaj z mixem sałat, awokado, papryką i pomidorkami. Wyłóż na talerz.
  • Przygotuj jajko sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Na patelnię wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund.
  • Jajko sadzone połóż na wierzchu sałatki.
  • Sałatkę posyp podprażonymi na suchej patelni ziarnami.
Smacznego!
Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałatka z jajkiem sadzonym
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

czwartek, września 12, 2019

Sałatka ryżowa z indykiem

Sałatka ryżowa z indykiem

Smakowita i pożywna sałatka ryżowa z dodatkiem skrzydła z indyka, papryki, cebuli, czerwonej fasoli i szczypiorku.
Sałatka ryżowa z indykiem

Sałatka ryżowa z indykiem






Sałatka z ryżem i indykiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ugotowane skrzydło z indyka
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę ryżową z indykiem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Obierz skrzydło z indyka i podziel na mniejsze kawałki.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Fasolę odsącz z zalewy.
  • Szczypiorek drobno pokrój. 
  • Do miski dodaj ryż, mięso, paprykę, cebulę, fasolę, szczypiorek, majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z indykiem

Sałatka ryżowa z indykiem

środa, września 11, 2019

Kurczak po zbójnicku

Kurczak po zbójnicku

Soczyste podudzia z kurczaka pieczone na duszonej kapuście kiszonej z dodatkiem cebuli, pieczarek, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na szybkie i pyszne danie obiadowe.
Kurczak po zbójnicku

Kurczak po zbójnicku - składniki:

  • 6 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej

Jak zrobić kurczaka po zbójnicku?

  • Mięso z kurczaka umyj, osusz, dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, smaż 3 minuty.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, miód, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 7-8 minut.
  • Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na kapuście ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka. Mięso posmaruj z wierzchu niewielką ilością oleju. 
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!
Kurczak po zbójnicku


Kurczak po zbójnicku

wtorek, września 10, 2019

Placuszki na zsiadłym mleku

Placuszki na zsiadłym mleku

Zastanawiasz się co można zrobić z zsiadłego mleka? Mam świetną propozycję! To puszyste i ekspresowe placuszki na bazie zsiadłego mleka, które doskonale smakują z dżemem, konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Placuszki z zsiadłego mleka

Placuszki z zsiadłego mleka

Placuszki z zsiadłego mleka - składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do posypania

Jak zrobić placuszki na zsiadłym mleku?

  • Jajko ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj zsiadłe mleko, mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
  • Placuszki z zsiadłego mleka

    Placuszki z zsiadłego mleka

poniedziałek, września 09, 2019

Surówka z pekinki z pomidorami i papryką

Surówka z pekinki z pomidorami i papryką

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, papryki, kukurydzy i sosu jogurtowo-majonezowego z oregano i bazylią.
Surówka z pekinki z pomidorami i papryką




Surówka z pekinki - składniki:

  • 1 kapusta pekińska (około 1200 - 1500 g)
  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 250 g)
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 opakowania sosu włoskiego z oregano i bazylią (użyłam firmy Prymat)
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę pekińską poszatkuj, a pomidory i papryki drobno pokrój. Wymieszaj.
  • Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.
  • Do miseczki dodaj majonez, jogurt i sosy włoskie. Wymieszaj i dodaj do kapusty. 
  • Surówkę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z pekinki z pomidorami i papryką


Surówka z pekinki z pomidorami i papryką
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger