wtorek, czerwca 09, 2020

Chrupiące kotlety z kurczaka

Chrupiące kotlety z kurczaka

Pyszne kotlety z kurczaka z dodatkiem sera żółtego, panierowane w rozkruszonych płatkach kukurydzianych to pomysł na pyszny obiad dla małych i dużych.

Chrupiące kotlety z kurczaka



Chrupiące kotlety z kurczaka - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 sera żółtego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, złocista przyprawa do kurczaka


Chrupiące kotleciki z kurczaka - składniki na panierkę:

  • około 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka


Jak zrobić chrupiące kotlety z kurczaka?

  • Mięso oczyść, osusz, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki i kaszę mannę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Całość dokładnie ze sobą połącz.
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
  • Z mięsa formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, do zarumienienia.
Smacznego!
Chrupiące kotlety z kurczaka
Chrupiące kotlety z kurczaka

poniedziałek, czerwca 08, 2020

Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą

Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą

Jajko zapiekane w bułce z dodatkiem szynki, mozzarelli i szczypiorku to pyszna propozycja śniadaniowa, której nikt się nie oprze. 

Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą


Jajko w bułce z szynką i mozzarellą - składniki:

  • 3 bułki
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 plasterki szynki gotowanej
  • 100 g mozzarelli
  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić jajko w bułce z szynką i mozzarellą?

  • Z każdej bułki odetnij wierzch i wydrąż środek.
  • Środek każdej bułki wysmaruj masłem. Włóż plasterek szynki, a następnie kilka kawałków mozzarelli pokrojonej w paski. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika wierzch bułek posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą
Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą
Jajko zapiekane w bułce z szynką i mozzarellą

sobota, czerwca 06, 2020

Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym

Delikatny, soczysty i aromatyczny schab w sosie koperkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Schab w sosie koperkowym



Schab w sosie koperkowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 ml bulionu
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić schab w sosie koperkowym?\

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kawałki mięsa przesmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone mięso, dopraw solą i pieprzem.
  • Mięso gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Całość gotuj jeszcze przez około 45 minut.
  • Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj posiekany koperek. Sos gotuj jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym

piątek, czerwca 05, 2020

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

Smaczna i łatwa w przygotowaniu surówka z młodej kapusty z marchewką, koperkiem i sosem jogurtowym. 

Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym




Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym - składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól i pieprz


Surówka z młodej kapusty - składniki na sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu


Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z sosem jogurtowym?

  • Do miski dodaj pokrojoną kapustę, marchewkę startą na dużych oczkach tarki i posiekany koperek.
  • Przygotuj sos jogurtowy. Jogurt wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny i miodem. Wymieszaj.
  • Gotowy sos dodaj do warzyw, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na kolorową surówkę z kapusty pekińskiej i surówkę Colesław.
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym
Surówka z młodej kapusty z sosem jogurtowym

piątek, czerwca 05, 2020

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych

Pyszne i odchudzone nuggetsy z kurczaka marynowane w maślance i pieczone w płatkach owsianych błyskawicznych.

Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych





Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 szklanka maślanki
  • około 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej 

Jak zrobić pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Zalej maślanką i wymieszaj. Odstaw na około 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu obtocz kawałki kurczaka w płatkach owsianych.
  • Kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wierzch nuggetsów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Blachę z kurczakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych
Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych

czwartek, czerwca 04, 2020

Rogaliki serowe

Rogaliki serowe

Miękkie, puszyste, ekspresowe w przygotowaniu i szybko znikające rogaliki serowe z lukrem. :)

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe



Rogaliki serowe - składniki:

  • 2 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (około 8 g)
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Rogaliki serowe - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić rogaliki serowe?

  • Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Z wykrojonych trójkątów formuj rogaliki, zwijając od podstawy.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzone rogaliki polukruj i pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe
Rogaliki serowe

wtorek, czerwca 02, 2020

Schab duszony z papryką i soczewicą

Schab duszony z papryką i soczewicą

Schab duszony z papryką, soczewicą, marchewką i pomidorami to pyszne, sycące i rozgrzewające danie obiadowe.

Schab duszony z papryką i soczewicą



Schab duszony z papryką i soczewicą - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 2 cebule
  • 3 niewielkie marchewki
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • bulion warzywny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia 

Jak zrobić schab duszony z papryką i soczewicą?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso.
  • Schab przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej bulionem w takiej ilości, by mięso było całkowicie przykryte. Duś na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj do mięsa. Dodaj również marchewki starte na dużych oczkach tarki. Mięso duś na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 40 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj soczewicę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj również pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Schab dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszaj.
  • Całość duś jeszcze przez około 15 minut - do miękkości soczewicy.
Smacznego!
Schab duszony z papryką i soczewicą
Schab duszony z papryką i soczewicą
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger