niedziela, maja 31, 2020

Ciasto grysikowe z truskawkami

Ciasto grysikowe z truskawkami

Pyszne, kremowe, lekkie ciasto bez pieczenia składające się z trzech wyśmienitych warstw: grysikowej z Nutellą, truskawkowej i jogurtowo-śmietankowej. Polecam! Ciasto smakuje doskonale. :)

Ciasto grysikowe z truskawkami
Ciasto grysikowe z truskawkami



Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę grysikową:

  • 650 ml mleka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 180 g Nutelli
  • 100 g kaszy manny

Ciasto grysikowe z truskawkami - składniki na masę truskawkową:

  • 600 g truskawek
  • 450 ml wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 110 g mąki ziemniaczanej

Ciasto z kaszą manną i Nutellą - składniki na masę jogurtowo-śmietankową:

  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników
  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto grysikowe z truskawkami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Przygotuj masę grysikową. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i Nutellą. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Całość odstaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Truskawki zmiksuj blenderem na mus. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 100 ml wody. Mus truskawkowy zagotuj z 350 ml wody i cukrem. Dodaj rozrobioną mąkę. Całość szybko i energicznie wymieszaj, gotuj przez 2 minuty. Gorącą masę truskawkową wyłóż na herbatniki i pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę jogurtowo-śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Masę jogurtowo-śmietankową wyłóż na ostudzoną masę truskawkową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.
Smacznego!
Ciasto grysikowe z truskawkami
Ciasto grysikowe z truskawkami

piątek, maja 29, 2020

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Lekko kruche i pożywne ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i masła orzechowego. 

Ciastka owsiane z masłem orzechowym





Ciastka owsiane z masłem orzechowym - składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych (z lekką górką)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wrzącego mleka

Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym?

  • Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier wymieszaj ze sobą.
  • Masło, miód i masło orzechowe podgrzej na niewielkiej mocy palnika do czasu rozpuszczenia i całkowitego połączenia się składników.
  • Sodę oczyszczoną zalej wrzącym mlekiem, wymieszaj i dodaj do podgrzewanej masy. Masa mocno się spieni, ale tak ma być. Energicznie wymieszaj zawartość rondelka, a następnie wlej do suchych składników.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Ciastka owsiane z masłem orzechowym

czwartek, maja 28, 2020

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych smakują naprawdę doskonale! Polecam Ci również mój przepis na kotlety drobiowe w panierce paluszkowej i kotlety w płatkach i orzechach.
Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych





Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • mąka
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawę złocista skórka)
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw przyprawą do kurczaka.
  • Orzeszki ziemne rozdrobnij w blenderze.
  • Kawałki mięsa panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconych jajkach, a na końcu w orzeszkach ziemnych.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych

Kotlety drobiowe w orzeszkach ziemnych


środa, maja 27, 2020

Przekładaniec z kaszy manny

Przekładaniec z kaszy manny

Pyszne ciasto bez pieczenia z kaszą manną na herbatnikach składające się z dwóch warstw: kakaowej z dodatkiem bakalii i cytrynowej z dodatkiem żółtek i galaretką cytrynową.

Przekładaniec z kaszy manny




Przekładaniec z kaszy manny - składniki na warstwę ciemną:

  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 100 g rodzynków
  • 100 g słupków migdałowych

Przekładaniec z kaszy manny - składniki na masę jasną:

  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 żółtka
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku

Pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników


Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kaszą manną?

  • Dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleko wraz z cukrem, masłem i kakao doprowadź do wrzenia. Zawartość garnka przez cały czas mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i wciąż mieszając, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Do gorącej masy dodaj rodzynki i słupki migdałowe. Wymieszaj. Gorącą masę wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników, lekko dociśnij.
  • Przygotuj warstwę jasną. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Jedną szklankę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka i kaszę mannę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, i cały czas mieszając, gotuj przez około 3 minuty. Do kaszy wlej galaretkę, wymieszaj. Masę pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia, po czym wyłóż ją na herbatniki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny
Przekładaniec z kaszy manny


wtorek, maja 26, 2020

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

Delikatne pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym, które uwielbiane są przez dzieci, choć nie tylko. Polecam Ci również mój sprawdzony przepis na pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym i pulpety pieczone na ryżu.

Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym




Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony


Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek


Jak zrobić pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Pół szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, a następnie zmiel. Marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Do miski dodaj mięso, ostudzony ryż, marchewkę, sól, pieprz, słodką papryką, majeranek i czosnek suszony. Wyrób na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
  • Przygotuj sos pomidorowy. W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane blenderem pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Do gotującego się sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka.
  • Pulpety zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody. 
Smacznego!
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym
Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym

poniedziałek, maja 25, 2020

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

Roladki z kurczaka z dodatkiem brokuła, pieczarek i ogórka konserwowego to pyszny pomysł na szybki obiad.

Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami



Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
  • 4-5 różyczek brokuła
  • 250 g pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami?

  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż pieczarki starte na dużych oczkach tarki.
  • Ogórki konserwowe pokrój w cienkie paski.
  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż. Kotlety lekko rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
  • Na każdym kawałku mięsa układaj porcję pieczarek, różyczkę brokuła i kilka pasków ogórka. Mięso ciasno zwijaj w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami
Roladki drobiowe z brokułem i pieczarkami

niedziela, maja 24, 2020

Ciasto Marcello

Ciasto Marcello

Mocno czekoladowe, dość ciężkie, choć bardzo pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, warstwy wiśniowej, kremu czekoladowego, naponczowanych biszkoptów i kremu śmietankowego. Niebo w gębie!

Ciasto Marcello




Ciasto Marcello - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Marcello - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto Marcello - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • niecała 1/4 szklanki wody

Składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pozostałe składniki:

  • około 200 g dżemu wiśniowego
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • kakao do oprószenia wierzchu


Jak zrobić ciasto Marcello?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż dżem wiśniowy, kolejno krem czekoladowy. 
  • Przygotuj poncz. Połącz ze sobą wodę, cukier puder i sok z cytryny. Biszkopty podłużne na chwilę zamocz w ponczu, po czym układaj je na kremie czekoladowym. Lekko dociśnij. Na biszkopty wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz przesianym kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Marcello
Ciasto Marcello

Źródło przepisu: ilovebake.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger