wtorek, czerwca 16, 2020

Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką

Pasta z jajek z dodatkiem szynki konserwowej i chrzanu to świetny dodatek do pieczywa, urozmaicający smak tradycyjnych kanapek.
Pasta jajeczna z szynką




Pasta jajeczna z szynką - składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g szynki konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki tartego chrzanu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z szynką?

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Szynkę również pokrój w kostkę. 
  • Do miski przełóż jajka, szynkę, dodaj majonez, chrzan i posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką

poniedziałek, czerwca 15, 2020

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką

Smaczna, zdrowa i kolorowa sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i rukolą, skropiona pysznym i wyrazistym w smaku sosem winegret. 

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką


Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką - składniki:

  • garść rukoli
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/4 długiego ogórka
  • 4 rzodkiewki
  • garść ulubionych kiełków

Sałatka z kaszą jaglaną - składniki na sos winegret:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić sałatkę z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką?

  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Na talerzu ułóż rukolę, kolejno wyłóż kaszę jaglaną, ogórka i rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz jajko - również pokrojone w plasterki.
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem, a następnie ułóż kiełki.
Smacznego!
Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką
Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i rzodkiewką

niedziela, czerwca 14, 2020

Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe to pyszny, dość słodki i mocno kremowy deser na herbatnikach składający się z kilku warstw: dżemu truskawkowego, masy kajmakowej i masy śmietankowej. To smakowite ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kajmaku. Gorąco polecam!

Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)

Ciasto balowe (bez pieczenia) - składniki na masę śmietankowo-kajmakową:

  • 200 g masy krówkowej
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Balowe ciasto bez pieczenia - składniki na masę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szklanki wrzątku

Ciasto balowe - pozostałe składniki:

  • 300 g herbatników
  • około 250 g dżemu truskawkowego
  • 200 g masy krówkowej
  • 50 g mlecznej czekolady

Jak zrobić ciasto balowe (bez pieczenia)?

  • Galaretkę truskawkową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż herbatniki i równomiernie posmaruj je dżemem truskawkowym. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Rozprowadź na niej 200 g masy krówkowej, po czym ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę kajmakową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Do miski przełóż mascarpone, śmietanę kremówkę i masę kajmakową, zmiksuj na jednolity, gęsty krem. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj. Powstały krem wyłóż na kolejną warstwę herbatników. Wyrównaj i ponownie przykryj herbatnikami.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodaj do tężejącej galaretki, energicznie wymieszaj. Galaretkę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki.
  • Wierzch ciasta oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)
Ciasto balowe (bez pieczenia)

sobota, czerwca 13, 2020

Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym

Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym

Roladki schabowe z pysznymi dodatkami w postaci szynki, serka śmietankowego i ketchupu, to pomysł na pyszny obiad, który idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią. 

Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym





Roladki schabowe z szynką i serkiem śmietankowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 5 łyżeczek serka śmietankowego (użyłam Twój Smak z Piątnicy)
  • 5 plastrów szynki gotowanej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Każdy kotlet posmaruj najpierw ketchupem, potem serkiem śmietankowym. Na końcu ułóż szynkę. Mięso zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym
Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym
Roladki schabowe z szynką, ketchupem i serkiem śmietankowym

piątek, czerwca 12, 2020

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką

Kolorowa, pełna smaku i aromatu surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką w pysznym sosie majonezowo-śmietanowym z dodatkiem curry.

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką





Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką - składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 3 niewielkie marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki

Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką - składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz


Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką?

  • Do miski dodaj pokrojoną kapustę, paprykę pokrojoną w kostkę, obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą połącz.
  • Sos dodaj do warzyw, dobrze wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką
Surówka z młodej kapusty z czerwoną papryką i marchewką

czwartek, czerwca 11, 2020

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Pyszna, pożywna i aromatyczna zapiekanka ryżowa z dodatkiem mięsa mielonego, pieczarek, pomidorów i sera żółtego. 

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym





Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę ryżową z mięsem mielonym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
  • Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 15 minut.
  • Na patelnię dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 7 minut. 
  • Kolejno dodaj pomidory z puszki i przecier. Całość dopraw bazylią, oregano i majerankiem, a w razie potrzeby także solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
  • Do sosu dodaj ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż połowę masy, kolejno połowę sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, następnie pozostałą część masy i na końcu pozostałą część startego sera żółtego.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

środa, czerwca 10, 2020

Placuszki serowe z jabłkami

Placuszki serowe z jabłkami

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach placuszki z dodatkiem serka śmietankowego i jabłek.

Placuszki serowe z jabłkami



Placuszki serowe z jabłkami - przepis:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam serka Twój Smak z Piątnicy)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placuszki serowe z jabłkami?

  • Do miski dodaj mąkę, jajka, mleko, serek śmietankowy, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj. 
  • Na koniec dodaj jabłka - drobno pokrojone lub starte na dużych oczkach tarki. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki serowe z jabłkami
Placuszki serowe z jabłkami
Placuszki serowe z jabłkami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger