czwartek, lipca 09, 2020

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Szybka i prosta do zrobienia zupa brokułowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej, przygotowana na bazie bulionu warzywnego.

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz

Jak zrobić zupę brokułową z kaszą jęczmienną?

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Wrzuć pokrojonego w plasterki pora i smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i pietruszkę pokrojoną w półplasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość dużej mocy palnika, często mieszając, przez około 5 minut.
  • Do garnka wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, brokuła podzielonego na różyczki i kaszę jęczmienną. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości warzyw i ugotowania się kaszy. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

środa, lipca 08, 2020

Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami, czyli blaty ciasta przełożone kremową, rozpływającą się w ustach, gotowaną masą sernikową i truskawkami, to pyszne ciasto na letni czas, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych truskawek.
Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami



Sernik gotowany z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik gotowany z truskawkami - składniki na masę serową:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)
  • 1/3 szklanki mleka


Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku

Jak zrobić sernik gotowany z truskawkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone i ostudzone masło. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części.
  • Każdą część rozsmaruj w formie o wymiarach 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. W garnku roztop masło, dodaj twaróg i ubite jajka z cukrem. Cały czas mieszając gotuj masę na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż się zagotuje. Proszek budyniowy rozmieszaj w mleku. Powstałą mieszankę wlej do masy serowej. Mieszaj i gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki lub połówki.
  • Do formy włóż jeden blat ciasta, wylej 1/3 gorącego sera, ułóż połowę truskawek i przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż resztę sera, poukładaj pozostałe truskawki i odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki truskawkowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Całkowicie ostudzone ciasto zalej tężejąca galaretką, po czym wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!




wtorek, lipca 07, 2020

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Pyszne, chrupiące, mocno orzechowe ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i siekanych orzechów laskowych. W sam raz na przekąskę, piknik czy rowerową wycieczkę za miasto. :)
Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym - składniki:

  • 135 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 1/3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych


Jak zrobić ciastka orzechowe z masłem orzechowym?

  • Masło wraz z miodem przełóż do rondelka i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła. Pozostaw do ostudzenia.
  • W misce wymieszaj ze sobą suche składniki, tj. mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy.
  • Do suchych składników dodaj rozpuszczone i ostudzone masło z miodem, jajko, masło orzechowe i orzechy. Szybko zagnieć ciasto.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 16 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na kruche ciasteczka owsiane i ciastka z kajmakiem i czekoladą.
Ciastka orzechowe z masłem orzechowym
Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

Ciastka orzechowe z masłem orzechowym

poniedziałek, lipca 06, 2020

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kawałki kurczaka smażone w pysznej panierce, a w zasadzie w cieście z dodatkiem sera żółtego i dwóch rodzajów sezamu - jasnego i czarnego, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kotletów drobiowych i pyszny pomysł na szybki obiad. :)
Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej
Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej - składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, ostra papryka, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, bułkę tartą, sezam jasny, sezam czarny oraz sól, pieprz, słodką i ostrą papryką. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w przygotowanej panierce.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej


niedziela, lipca 05, 2020

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ależ to ciasto jest pyszne! Puszysty biszkopt, krem kokosowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady i migdałów, a do tego świeże truskawki zatopione w galaretce. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kokosu. Bardzo polecam!

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe z truskawkami - składniki na krem kokosowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g drobno posiekanych migdałów
  • 200 g wiórków kokosowych

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 650 ml wrzątku
  • około 500 g truskawek


Jak zrobić ciasto Rafaello z truskawkami?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Galaretki truskawkowe rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj krem kokosowy. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do kremu, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj posiekane migdały i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy, wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż pozostałe 1/3 kremu, poukładaj truskawki, a całość zalej lekko tężejącą galaretką. 
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!

sobota, lipca 04, 2020

Placuszki z czekoladą

Placuszki z czekoladą

Pyszne i puszyste, proste w przygotowaniu placuszki z posiekaną czekoladą. Idealne na śniadanie lub przekąskę!
Placuszki z czekoladą
Placuszki z czekoladą




Placuszki z czekoladą - składniki:

  • 3 małe jajka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Jak zrobić placuszki z czekoladą?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko i rozpuszczone masło, zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sól, krótko zmiksuj.
  • Dodaj drobno posiekaną czekoladą, wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Placuszki z czekoladą

Placuszki z czekoladą

Polecam Ci również mój przepis na placki jabłkowo-bananowe i placuszki budyniowo-serowe.

czwartek, lipca 02, 2020

Roladki drobiowe z salami i żółtym serem

Roladki drobiowe z salami i żółtym serem

Doskonałe w smaku i proste w przygotowaniu roladki drobiowe z dodatkiem salami i sera żółtego.



Roladki drobiowe z salami i serem żółtym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 6 plastrów sera żółtego 
  • 6 plastrów salami
  • do panierki: mąka + 2 jajka + bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z salami i serem żółtym?

  • Filety oczyść i osusz. Każdy filet przekrój wzdłuż na dwa kotlety i dość cienko rozbij. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawa do kurczaka.
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż plasterek sera żółtego i salami. Zwiń ściśle w roladkę. 
  • Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger