piątek, lipca 17, 2020

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Przepis na pyszne i puszyste placki przygotowane na bazie serka homogenizowanego waniliowego, z dodatkiem tartych jabłek.

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić placki z jabłkami na serkach waniliowych?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka i dodaj serek homogenizowany waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na placki jabłkowo-bananowe i placki z gruszkami.
Placki z jabłkami na serkach waniliowych
Placki z jabłkami na serkach waniliowych

Placki z jabłkami na serkach waniliowych

czwartek, lipca 16, 2020

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Zapiekana biała kiełbasa z cebulą, piwem, musztardą francuską i miodem to pyszny pomysł na pożywną i szybką w przygotowaniu kolację.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą,musztardą i piwem - składniki:

  • 10 kawałków białej kiełbasy parzonej
  • 4 cebule
  • 200 ml piwa
  • 3 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej
  • przyprawy: sól, słodka papryka, chili
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić białą kiełbasę z cebulą, musztardą i piwem?

  • Obrane i pokrojone w półplasterki cebule zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Dopraw solą, słodką papryką i chili.
  • Cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułóż kawałki kiełbasy. Wlej piwo.
  • Miód wymieszaj z musztardą. Powstałą mieszanką posmaruj wierzch kiełbas.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. W trakcie pieczenia, mniej więcej co 10-15 minut, polewaj kiełbaski powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Smacznego!
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem
Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą, musztardą i piwem

środa, lipca 15, 2020

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Pyszny, kremowy sernik z czterech składników? To możliwe! Właśnie tyle składników potrzeba, by przygotować wyjątkowy w smaku sernik z mlekiem skondensowanym. W połączeniu z herbatnikowym spodem i polewą czekoladową smakuje naprawdę wybornie.
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (proszek: 2x40 g)

Sernik z mlekiem skondensowanym - składniki na polewę:

  • 3 łyżki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść wiórków kokosowych


Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, mleko skondensowane i proszki budyniowe. Dokładnie zmiksuj.
  • Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  • Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 45 minut. Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Przygotowaną polewą polej wierzch ostudzonego sernika. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na sernik z mlekiem w proszku i sernik waniliowo-czekoladowy.
Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

wtorek, lipca 14, 2020

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Smakowita surówka z białej kapusty, której sekretnym składnikiem jest zalewa przygotowywana na bazie wody mineralnej gazowanej. Dzięki temu surówkę można przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Prosto i pysznie. :)
Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Surówka na wodzie mineralnej - składniki:

  • 2 kg kapusty poszatkowanej
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej - składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli 


Jak zrobić surówkę na wodzie mineralnej?

  • Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki i drobno pokrojoną cebulę.
  • Składniki zalewy połącz ze sobą. Wlej do kapusty i dokładnie wymieszaj. Kapustę z zalewą odstaw na około 2-3 godziny. W tym czasie kilka razy przemieszaj surówkę.
  • Surówkę możesz przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. 
Smacznego!

poniedziałek, lipca 13, 2020

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Smakowite roladki z karmelizowaną, słodką marchewką, która idealnie współgra z drobiowym mięsem. 
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 3 małe marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką?

  • Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki o długości około 10-12 centymetrów.
  • W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru, wrzuć pokrojoną marchewkę i gotuj przez około 3 minuty, licząc od czasu ponownego zagotowania się wody.
  • Marchewkę wyjmij z wody i osusz, np. na ręczniku papierowym.
  • Na patelni rozgrzej miód. Kiedy miód zacznie się pienić wrzuć marchewkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na każdym kotlecie ułóż kilka słupków marchewki i zwiń ściśle w roladkę.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na roladki drobiowe z salami i żółtym serem oraz roladki z karkówki.
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

niedziela, lipca 12, 2020

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Ekspresowa, prosta w przygotowaniu i chrupiąca sałatka z kurczakiem, grzankami i pysznym, miodowo-musztardowym sosem. 
Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem i grzankami - składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (około 250-300 g)
  • 2 kromki chleba
  • 1 mały ogórek
  • 2 małe pomidory
  • 3 garście mixu sałat
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej, masło klarowane

Sałatka z kurczakiem i grzankami - składniki na sos miodowo-musztardowy:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i grzankami?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w dość drobną kostką. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmaż kurczaka na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Kromki chleba pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego i podpiecz chleb.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a pomidory w kostkę.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż kolejno: sałatkę, usmażonego kurczaka, ogórka i pomidory.
  • Sałatkę polej sosem. Na wierzchu ułóż grzanki.
Smacznego!

sobota, lipca 11, 2020

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Puszysty i lekki jak ptasie mleczko, sernik z truskawkami i gorzką czekoladą, oblany polewą czekoladową. Pycha!
Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami - składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 75 g masła

Sernik straciatella z truskawkami - składniki na masę serową:

  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 75 gorzkiej czekolady
  • 300 g truskawek

Sernik z truskawkami - składniki na polewę czekoladową:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka


Jak zrobić sernik straciatella z truskawkami?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Wciąż miksując, łyżka po łyżce, dodawaj twaróg. Dodaj przesiany cukier puder, krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj drobno posiekaną czekoladę i pokrojone na ćwiartki truskawki. Wymieszaj łyżką. 
  • Masę serową wylej na spód. Wstaw na około 1 godzinę do lodówki - do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj mleko, wymieszaj. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Przygotowaną polewą polej wierzch sernika. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na sernik chałwowy i sernik budyniowy z frużeliną wiśniową.
Sernik straciatella z truskawkami
Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Sernik straciatella z truskawkami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger