wtorek, czerwca 30, 2020

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Smakowity, puszysty i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny, idealny nie tylko na wielkanocny stół. :)

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny - składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe 
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pasztet jajeczny?

  • Jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Do startych jajek dodaj żółtka, musztardę, majonez, kaszę mannę, śmietanę i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
  • Foremkę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. 
  • Do formy przełóż masę jajeczną, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw pasztet w formie do całkowitego ostudzenia. 
  • Pasztet najlepiej kroi się na drugi dzień, kiedy całą noc poleży w lodówce.
Smacznego!

czwartek, czerwca 25, 2020

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Pyszne, sycące i niezwykle aromatyczne leczo z dodatkiem cukinii, kiełbasy, parówek i świeżych pomidorów, to proste do przygotowania danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdza się w roli obiadu i kolacji.

Leczo z cukinią
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią - składniki:

  • 2 cebule
  • 400 g kiełbasy
  • 400 g parówek
  • 5 papryk (najlepiej 3 czerwone, 1 żółta i 1 zielona albo wszystkie czerwone)
  • 4 cukinie
  • 1 kg pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić leczo z cukinią?

  • W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki i parówki pokrojone w plasterki. Smaż przez około 8 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu dodaj oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • Dodaj przyprawy i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smaż ponownie przez 5 minut.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój szypułki i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do garnka. Wlej również przecier pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Zawartość garnka zagotuj i gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez około 8-10 minut.
Smacznego!

wtorek, czerwca 23, 2020

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Pyszne, domowe lody bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem kajmaku, orzeszków ziemnych i rodzynków. To idealny deser na letnie, upalne dni!

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami - składniki:

  • 660 ml jogurtu naturalnego
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dwie garści orzeszków ziemnych (użyłam pieczonych, niesolonych, ale solone też mogą być)
  • garść rodzynków

Jak przygotować lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami?

  • Jogurt zmiksuj z masą kajmakową. Dodaj cukier puder, ponownie zmiksuj. Dodaj orzeszki ziemne i rodzynki, wymieszaj łyżką. Kilka rodzynków i orzeszków pozostaw do posypania wierzchu lodów.
  • Powstałą masę przełóż do pojemnika do lodów i wstaw do zamrażarki. Podczas chłodzenia, co około 30 minut, przez pierwsze 3 godziny mrożenia, wyjmij lody z zamrażarki i krótko zmiksuj, by nie wytworzyły się kryształki lodu. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste i kremowe. Po ostatnim miksowaniu posyp wierzch lodów  pozostawionymi orzeszkami i rodzynkami.
  • Lody po około 5-6 godzinach mrożenia są gotowe do jedzenia. Dłuższy czas mrożenia sprawi, że lody staną się twarde, wówczas po wyjęciu z zamrażarki należy odczekać około 30 minut, by odrobinę zmiękły i dopiero zajadać.
Smacznego!
Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

poniedziałek, czerwca 22, 2020

Roladki schabowe z chrzanem

Roladki schabowe z chrzanem

Idealne na obiad dla całej rodziny roladki drobiowe z chrzanem i szczypiorkiem zapieczone w pysznym sosie serowym przygotowanym na bazie serków topionych. 

Roladki schabowe z chrzanem



Roladki schabowe z chrzanem - składniki:

  • 600 g schabu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 7 łyżeczek chrzanu 
  • 4 łyżeczki masła 
  • przyprawy: sól i pieprz

Roladki schabowe w sosie serowym - składniki na sos serowy:

  • 2,5 szklanki mleka 
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Jak zrobić roladki schabowe w sosie serowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plasterku mięsa ułóż 1 łyżeczkę chrzanu, pół łyżeczki masła i odrobinę posiekanego szczypiorku. Zwiń ściśle w kształt roladki i przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Przygotuj sos serowy. Do garnka wlej mleko, dodaj masło, mąkę i serek topiony. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje, a składniki dobrze się ze sobą połączą. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  • Przygotowanym sosem zalej roladki schabowe. 
  • Naczynie z roladkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na roladki z karkówki i roladki z kurczaka w sosie musztardowym.
Roladki schabowe z chrzanem
Roladki schabowe z chrzanem
Roladki schabowe z chrzanem

niedziela, czerwca 21, 2020

Ciasto orzechowo-czekoladowe (bez pieczenia)

Ciasto orzechowo-czekoladowe (bez pieczenia)

Przepyszne, wbrew pozorom niezbyt słodkie, kremowe ciasto bez pieczenia na krakersach i herbatnikach, składające się z warstwy czekoladowej i orzechowej. Ciasto z masłem orzechowym i dużą ilości czekolady jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam! :)

Ciasto orzechowo-czekoladowe (bez pieczenia)
Ciasto orzechowo-czekoladowe (bez pieczenia)



Ciasto bez pieczenia orzechowo-czekoladowe - składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 135 g gorzkiej czekolady
  • 135 g mlecznej czekolady

Ciasto orzechowo-czekoladowe - składniki na krem orzechowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto orzechowo-czekoladowe bez pieczenia - pozostałe składniki:

  • kilkadziesiąt sztuk krakersów
  • kilkadziesiąt sztuk herbatników
  • 50 g mlecznej czekolady


Jak zrobić ciasto orzechowo-czekoladowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj krem czekoladowy. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Przygotuj krem orzechowy. Do miski wlej śmietankę, dodaj mascarpone, krem orzechowy i przesiany cukier puder. Całość zmiksuj na gęsty, gładki krem.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę krakersów, wyłóż połowę kremu czekoladowego, przykryj warstwą herbatników. Kolejno wyłóż połowę kremu orzechowego, przykryj krakersami. Powtórz powyższe czynności, czyli ponownie wyłóż krem czekoladowy, herbatniki i krem orzechowy.
  • Ciasto oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto orzechowo-czekoladowe wstaw na około 12 godzin do lodówki, by herbatniki i krakersy zdążyły zmięknąć, a warstwy dobrze stężeć.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na ciasto balowe i słonecznikowiec na herbatnikach.
Ciasto orzechowo-czekoladowe (bez pieczenia)
Ciasto orzechowo-czekoladowe (bez pieczenia)
Ciasto orzechowo-czekoladowe (bez pieczenia)

sobota, czerwca 20, 2020

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem to świetny pomysł na przemycenie w diecie tego wartościowego, choć niezbyt lubianego warzywa. Jestem przekonana, że szpinak w tej wersji przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. :)

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem




Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem - składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem?

  • Na kilka godzin przed przyrządzaniem kotletów wyjmij z zamrażalnika szpinak, by się rozmroził.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Wrzuć rozmrożony szpinak i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i drobno pokrój. Wrzuć do miski.
  • Białka oddziel od żółtek. Do miski dorzuć żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w mięsną masę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem

piątek, czerwca 19, 2020

Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą

Ale te rogaliki są pyszne! Kruche, wspaniale pachnące, rozpływające się w ustach rogaliki z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego. Naprawdę trudno się od nich oderwać! Dlatego proponuję od razu przygotować je z podwójnej porcji, bo znikają w tempie ekspresowym. ;)

Kruche rogaliki z marmoladą



Kruche rogaliki z marmoladą - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: ulubiona marmolada i cukier puder


Jak zrobić kruche rogaliki z marmoladą?

  • Masło posiekaj z mąką, dodaj serek homogenizowany, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto podziel na 4 równe części.
  • Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie uformuj rogalik.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Gotowe i ostudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger