piątek, stycznia 15, 2021

Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Prosta, lekka, pyszna sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym. Idealna do lunchboxa. To również świetna propozycja na śniadanie lub kolację.
Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym




Sałatka z kasza gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym - składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 garście szpinaku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki masła

Sałatka z kaszą gryczaną i szpinakiem - składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj sos. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Umyte i osuszone liście szpinaku wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sosem.
  • Przygotuj jajko sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Na patelnię wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. Jajko sadzone połóż na wierzchu sałatki.
  • Na talerz wyłóż szpinak z kaszą. Na wierzchu połóż jajko sadzone. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

czwartek, stycznia 14, 2021

Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem

Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem

Pyszne, wilgotne, proste ciasto ucierane , które powstało z konieczności zużycia zalegającego w lodówce serka śmietankowego i kajmaku. Przygotowanie tego ciasta zajmuje 5 minut, a efekt końcowy... No sami musicie się przekonać. :) Bardzo polecam ten przepis. 
Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem



Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem - składniki:

  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 4 łyżku cukru pudru
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam Twój Smak)
  • 125 g masy kajmakowej
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do oprószenia: cukier puder



Ekspresowe ciasto ucierane z kajmakiem - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodaj serek śmietankowy. Zmiksuj. Dodaj masę kajmakową i roztopione masło, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Następnie dodaj mąkę przesianą wraz proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również przepisy na inne szybkie ciasta:

wtorek, stycznia 12, 2021

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem

Zapiekany schab z dodatkiem majonezu i pieczarek to świetny pomysł na pyszny, prosty i szybki obiad. 
Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem



Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
  • olej do smażenia

Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Mięso odstaw na bok na około 30 minut.
  • Kawałki mięsa przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na patelnię po smażeniu schabu wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 10 minut - do czasu całkowitego odparowania płynu.
  • Każdy plaster schabu posmaruj cienką warstwą majonezu, po czym wyłóż przesmażone pieczarki. 
  • Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Po upływie powyższego czasu zdejmij folię i piecz mięso jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

poniedziałek, stycznia 11, 2021

Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem

Wyśmienita, świetnie prezentująca się na stole sałatka warstwowa z ryżem, kurczakiem, jajkiem, ogórkami konserwowymi, kukurydzą i serem żółtym.
Sałatka warstowa z kurczakiem i ryżem



Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia

Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sałatka warstwowa z kurczakiem i ryżem - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż.W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Następnie oczyść i osusz kurczaka, pokrój w drobną kostkę. Dopraw przyprawą gyros i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Przygotuj sos czosnowy. Do miski dodaj jogurt naturalny, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Wymieszaj i wstaw na kilkanaście minut do lodówki. 
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • Kukurydze odsącz z zalewy, a ser żółty drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Składniki sałatki ułóż w szklanej misce warstwowo, w następującej kolejności: ryż, kurczak, sos czosnkowy, ogórki konserwowe, kukurydza, sos czosnkowy, jajka, ser żółty.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, stycznia 10, 2021

Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

Znane i uwielbiane przez dużych oraz małych pączki na serku homogenizowanym są pyszne, puszyste i ekspresowe w przygotowaniu. :)
Pączki na serku homogenizowanym


Pączki na serku homogenizowanym - składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego


Pączki na serku homogenizowanym - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Do miski wbij jajka i dodaj serki homogenizowane. Całość dokładnie wymieszaj łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i gęste. Będzie ono jednak dość klejące, ale tak ma być.
  • Z powstałej masy, lekko natłuszczonymi olejem dłońmi, formuj niewielkie pączki.
  • W szerokim garnku lub wysokiej patelni rozgrzej olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucaj pączki i smaż około 6-7 minut. Nie trzeba ich przekręcać, ponieważ w trakcie smażenia same obracają się w tłuszczu. 
  • Gotowe pączki obtocz w cukrze pudrze. 
Smacznego!
Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

Pączki na serku homogenizowanym

sobota, stycznia 09, 2021

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem

Pyszne, pożywne i uwielbiane przez dzieci kotlety mielone z mięsa drobiowego z dodatkiem ryżu. :)

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem - składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2-3 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z ryżem - składniki:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Pół szklanki wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z obraną cebulą i ząbkami czosnku.
  • Do miski z mięsem dodaj ostudzony ryż, jajka, kaszę mannę i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

piątek, stycznia 08, 2021

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Małe, miękkie, czekoladowe kuleczki z mlekiem w proszku, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi to prawdziwy raj dla podniebienia. :) Polecam, trufle z tego przepisu są przepyszne!
Trufle mleczne z płatkami owsianymi


Trufle mleczne z płatkami owsianymi - składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 6 łyżek kakao
  • 220 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia



Trufle mleczne z płatkami owsianymi - przepis:

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż cukier całowicie się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj, gotuj do czasu, aż mieszanka stanie się jednolita. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mleko w proszku zmiksuj z miękkim masłem. Naprzemiennie wlewaj ostudzone mleko i wsypuj płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Miksuj na niewielkich obrotach miksera do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Miskę z masą przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, by masa zgęstniała. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij masę z lodówki i zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Trufle wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger