poniedziałek, lutego 08, 2021

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Pyszne, warstowe ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, dżemem malinowym i wiórkami kokosowymi. Pycha!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)





Ciasto księżniczka - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3x40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła

Ciasto bez pieczenia księżniczka - pozostałe składniki:

  • około 600 g herbatników
  • 400 g dżemu malinowego
  • garść wiórków kokosowych


Ciasto księżniczka - przepis:

  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Cały czas miksuj masę. Odłóż 1/3 masy budyniowej na wierzch ciasta.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż połowę masy budyniowej, ułóż kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, przykryj herbatnikami. Na wierzchu rozsmaruj odłożoną wcześniej 1/3 masy budyniowej. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)



niedziela, lutego 07, 2021

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Rewelacyjne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu siekane kotlety drobiowe, których sekretnym składnikiem jest ubita piana z białek. Dzięki niej kotlety są  puszyste, lekkie jak chmurka i soczyste. 
Piankowe kotlety siekane z kurczaka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista skórka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w drobną kostkę.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do miski przełóż kurczaka, cebulę, dodaj obie mąki, majonez, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatniej wmieszaj w mięsną masę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

sobota, lutego 06, 2021

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem, papryką, ogórkiem, rzodkiewką i serem żółtym doskonale sprawdzi się na imprezę czy święta. Smakuje przepysznie! :)
Sałatka warstwowa z jajkiem



Sałatka warstwowa z jajkiem - składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g sera żółtego
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Sałatka warstwowa z jajkiem - przygotowanie:

  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Paprykę, ogórka i jajka pokrój w kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki lub pokrój w drobną kostkę.
  • W dużej, przezroczystej salaterce poukładaj składniki w następującej kolejności: sałata, papryka, ogórek, świeżo mielony pieprz, rzodkiewkę, majonez, jajka, sól, ser żółty, posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

czwartek, lutego 04, 2021

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Niesamowicie pyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciastka francuskie z budyniem i malinami. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Pycha! 
Ciastka francuskie z budyniem i malinami




Ciastka francuskie z budyniem i malinami - składniki:

  • 1 ciasto francuskie XXL (375 g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • maliny
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Ciastka francuskie z budyniem i malinami - przepis:

  • W rondelku zagotuj 250 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy z cukrem. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń. 
  • Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 6 kwadratów.
  • Jedną połowę natnij w poprzeczne paski, ale nie do końca. Na drugą część nałóż budyń, a następnie maliny. Najlepiej obrazuje to poniższe zdjęcie.
Ciastka francuskie z budyniem i malinami

  • Budyń z malinami przykryj naciętym kawałkiem ciasta i dobrze sklej.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

środa, lutego 03, 2021

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem boczku i dużej ilości czosnku to przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem


Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - składniki:

  • 9 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 160 g surowego, wędzonego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, ziołowa przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą, pieprzem i przyprawą ziołową do kurczaka.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni. 
  • Na patelnię wrzuć pokrojny w kostkę boczek, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej bulion.
  • Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przykryj pokrywką i całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut.
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietanę. Całość gotuj na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

wtorek, lutego 02, 2021

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Niesamowicie pyszne ciasto bez pieczenia składające się z kilku warstw: budyniowej, karmelowej, masła orzechowego i polewy czekoladowej z orzeszkami. To pyszne ciasto bez pieczenia inspirowane jest popularnym batonem Snickers. Z pewnością przypadnie ono do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Już jeden kawałek wystarczy, by na długi czas zaspokoić ochotę na słodycze. Ciasto bez pieczenia Snickers jest dość pracochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić mu odrobinę czasu, by za chwilę móc rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem. Polecam!
Ciasto Snickers (bez pieczenia)


Ciasto Snickers - składniki na masę budyniową:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 175 g masła
  • 3 łyżki masła orzechowego


Ciasto Snickers - składniki na masę karmelową:

  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki masła
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 80 g orzeszków ziemnych


Ciasto bez pieczenia Snickers - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 125 g orzeszków ziemnych


Ciasto Snickers - pozostałe składniki:

  • 350 g herbatników kakaowych
  • 175 g masła orzechowego



Ciasto Snickers (bez pieczenia) - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż pierwszą warstwę herbabtników.
  • W pierwszej kolejności przygotuj masę budyniową. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Pozostałe 500 ml mleka zagotuj wraz z cukrem, następnie dodaj mleko w proszku, gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkowitego rozpuszczenia się składników.
  • Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki budyniowe. Ugotuj gęsty budyń. Garnek z budyniem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj masło orzechowe, krótko zmiksuj. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodawaj ostudzony budyń. Masę podziel na dwie równe części.
  • Jedną część wyłóż na herbatniki, wyrównaj, ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę karmelową. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. W rondelku, na małej mocy palnika, podgrzej miód i cukier. Podgrzewaj tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników. Zbyt długie podgrzewanie miodu z cukrem sprawi, że karmel będzie twardy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj masło i sodę oczyszczoną. Szybko i energicznie wymieszaj, ponieważ masa szybko zastyga. Dodaj posiekane orzeszki ziemne, wymieszaj i od razu wyłóż na herbatniki.
  • Kiedy masa karmelowa całkowicie zastygnie, rozsmaruj na niej masło orzechowe, wyłóż kolejną warstwę herbatników, a następnie pozostałą masę budyniową. Ponownie ułóż herbatniki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną kremówką. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą polej ciasto i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

poniedziałek, lutego 01, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem śmietany kremówki to wyśmienite, proste i ekspresowe w przygotowaniu danie, którego smak zachwyci każdego. Mięso przygotowane z tego przepisu jest niezwykle miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam!
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym



Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 4- 5 filetów z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3/4 słoiczka musztardy francuskiej (około 150 g)
  • pryprawy: sól, pieprz, tymianek, estragon
  • dodatkowo: olej do smażenia

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i na dość dużej mocy palnika obsmaż piersi z każdej ze stron.
  • Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą śmietankę, miód, musztardę, pieprz, sól, tymianek i estragon. Powstałym sosem zalej piersi z kurczaka.
  • Naczynie z mięsem przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło. 
Smacznego!
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger