czwartek, lutego 18, 2021

Schab w sosie serowo-cebulowym

Schab w sosie serowo-cebulowym

Delikatny, miękki, rozpływający się w ustach schab duszony w sosie cebulowym z dodatkiem serka śmietankowego to super pomysł na pyszny, szybki i bezproblemowy w przygotowaniu obiad.
Schab w sosie serowo-cebulowym


Schab w sosie serowo-cebulowym - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
  • 100 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: olej do smażenia



Schab w sosie serowo-cebulowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa. Przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do garnka z mięsem.
  • Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej bulion. Garnek przykryj pokrywką. Schab gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu w pół szklanki gorącego bulionu rozprowadź serek i dodaj do garnka. Wlej również śmietanę kremówkę i w razie potrzeby zapraw sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do schabu, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Schab w sosie serowo-cebulowym

wtorek, lutego 16, 2021

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Wyśmienita sałatka makaronowa z jajkiem i dużą ilością warzyw to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy ugotować makaron i jajka, pokroić wszystkie warzywa, dodać sos i gotowe. Pyszna sałatka z makaronem zarówno na śniadanie, jak i na imprezę.
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami





Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 długi ogórek
  • 2 małe papryki czerwone
  • pęczek szczypiorku 

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz


Sałatka z makaronem, jajkiem i warzywami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Jajka pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki i ogórka pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, sól i pieprz.
  • Do miski przełóż makaron, jajka, warzywa i sos. Całość dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

niedziela, lutego 14, 2021

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Pyszne ciasto czekoladowe z kremem przygotowane na wzór popularnego batonika Kinder Pingui. Dwa blaty biszkoptowego ciasta przełożone pysznym kremem śmietankowym z cienką warstwą czekolady. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pycha!
Ciasto Kinder Pingui


Ciasto Kinder Pingui - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny


Ciasto Kinder Pingui - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru


Ciasto Kinder Pingui - składniki na warstwę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%


Kinder Pingui - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Ciasto Kinder Pingui - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.  
  • Formę o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty,
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. 
  • Jeden blat biszkoptowy włóż ponownie do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu.
  • Przygotuj warstwę czekoladową. Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by jej nie zagotować. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej ją na krem, wyrównaj. 
  • Teraz wyłóż pozostały krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop masło wraz z czekoladą. Polej wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

sobota, lutego 13, 2021

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Doskonały i prosty przepis na kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce, czyli kajzerkach pokrojonych w kostkę.
Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce


Kawałki z kurczaka w bardzo chrupiącej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 5 bułek kajzerek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • mąka do oprószenia mięsa
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Kotlety z kurczaka w bardzo chrupiącej panierce - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie obtocz w mące.
  • Bułki pokrój w dość drobną kostkę. 
  • Kawałki kurczaka panieruj w rozkłóconym jajku z mlekiem, a następnie w pokrojonej bułce, lekko ją dociskając.
  • Kotlety z kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

czwartek, lutego 11, 2021

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Proste ciasto ucierane, które dzięki dodatkowi sera twarogowego przez długi czas zachowuje swą świeżość. Ciasto  serowo-cytrynowe z rodzynkami jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na ciasto:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mielonego sera (takiego jak na sernik)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynków + szczypta mąki do obtoczenia

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rodzynki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj ser. Stopniowo, jedno po drugim, dodawaj do ciasta jajka.
  • Następnie do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj. 
  • Dodaj sok z cytryny i obtoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

środa, lutego 10, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane z cebulą i papryką w wyśmienitym, kremowo-pomidorowym sosie to doskonały pomysł na obiad. Mięso z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne. Bardzo polecam , pycha! :)
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami




Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek
  • dodatkwo: olej do smażenia


Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Z papryki wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w pierścienie.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory, bazylię, oregano i tymianek. Smaż przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę kremówkę, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż do momentu zredukowania się sosu.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż filety z piersi kurczaka. Na filetach ułóż cebulę i paprykę. Całość zalej sosem pomidorowym. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i posyp wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami



wtorek, lutego 09, 2021

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone duszone w sosie własnym z dodatkiem marchewki są niezwykle pyszne, miękkie i soczyste. To świetny pomysł na zaserwowanie tradycyjnych mielonych w nieco innym wydaniu niż zwykle. Polecam. :)
Kotlety mielone w sosie


Kotlety mielone w sosie - składniki na kotlety:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g; możesz zamienić na mięso wieprzowe)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: mąka do panierowania + olej do smażenia


Kotlety mielone w sosie - składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 małe marchewki
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, słodka papryka


Drobiowe kotlety mielone w sosie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  • Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zagotuj, po czym do wywaru dodaj kotlety.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do wywaru. Dodaj również slodką paprykę. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Sos zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj. Mieszankę dodaj do wywaru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger