piątek, września 03, 2021

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i kremowym sosem uzyskanym dzięki serkowi mascarpone to jeden z moich ulubionych przepisów na błyskawiczny i przepyszny obiad. :)
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • około 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g szynki
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g sera mascarpone
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente.
  • Suszone pomidory i szynkę pokrój w paski.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju z suszonych pomidorów, dodaj szynkę. Smaż 3 minuty. Dodaj suszone pomidory. Smaż 5 minut.
  • Na patelnię wlej bulion. Zagotuj. Dodaj mascarpone i mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Gotuj około 3 minut - do lekkiego zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone




czwartek, września 02, 2021

Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Przepyszny twarożek z dodatkiem marynowanych pieczarek i ogórków konserwowych.
Twarożek z pieczarkami marynowanymi


Twarożek z pieczarkami marynowanymi - składniki:

  • 10 marynowanych pieczarek
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Twarożek z pieczarkami marynowanymi - przepis:

  • Pieczarki marynowane i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
  • Twaróg drobno rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż do miski. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wymieszaj.
  • Dodaj pokrojone warzywa i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Twarożek z pieczarkami marynowanymi


wtorek, sierpnia 31, 2021

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Pyszne, bezmięsne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki i sera żółtego, które stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety z kaszy jęczmiennej



Kotlety z kaszy jęczmiennej - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 ugotowane marchewki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów + olej do smażenia


Kotlety z kaszy jęczmiennej - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj ugotowaną marchewkę startą na dużych oczkach tarki, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, jajka, posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła prowansalskie.Dokładnie wymieszaj. 
  • Z przygotowanej masy formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej



poniedziałek, sierpnia 30, 2021

Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Idealne na śniadanie bułki, które dzięki dodatkowi maślanki i majonezu są wyjątkowo miękkie i puszyste. Polecam! :)
Bułki na maślance i majonezie



Bułki na maślance i majonezie - składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 40 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu

Bułki na maślance i majonezie - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej maślanki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • do posypania: biały i czarny sezam


Bułki na maślance i majonezie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj drożdżowy rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj wodę, mąkę i miód. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn drożdżowy, maślankę, majonez, oliwę z oliwek i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmaruj zimną wodą i posyp białym oraz czarnym sezamem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
Smacznego!
Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

Bułki na maślance i majonezie

niedziela, sierpnia 29, 2021

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Niesamowicie pyszny, wilgotny sernik o kremowej konsystencji z przyjemnym, orzechowym posmakiem uzyskanym za sprawą dodatku do masy serowej cukierków Białe Michałki. :) 
Sernik Biały Michałek


Sernik Biały Michałek - składniki na spód:

  • 225 g kakaowych herbatników 
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła 

Sernik Biały Michałek - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 7 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 125 g cukierków Białe Michałki

Sernik Biały Michałek - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 180 g śmietany kremówki 30%
  • opcjonalnie: kilka sztuk Białych Michałków do ozdobienia ciasta

Sernik Biały Michałek - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier puder, utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo, w kilku partiach dodaj ser i serek mascarpone. Wlej sok z cytryny.
  • Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj. 
  • Cały czas miksując, powoli wlej roztopione masło.
  • Dodaj drobno posiekane cukierki, wymieszaj łyżką. 
  • Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
  • Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną kremówką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewą czekoladową polej wierzch ostudzonego sernika.
Smacznego!
Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek

Sernik Biały Michałek


sobota, sierpnia 28, 2021

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Wyśmienity przepis na naleśniki, pyszna masa serowa i do tego sos truskawkowy... Zapraszam Cię na doskonały przepis na naleśniki z serem i sosem truskawkowym.
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym



Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na masę serową:

  • 500 twarogu (użyłam mielonego, takiego jak na sernik)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - składniki na sos truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego


Naleśniki z serem i sosem truskawkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka, cukier waniliowy i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
  • Przygotuj masę serową. Do twarogu dodaj kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos truskawkowy.Truskawki wraz z cukrem przełóż do garnka. Zagotuj. Po zagotowaniu zmiksuj blenderem na mus.
  • Złóż naleśniki w kopertę. Ser wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
  • Gotowe naleśniki polej sosem truskawkowym. 
Smacznego!
Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem truskawkowym

czwartek, sierpnia 26, 2021

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Delikatne, pyszne klopsiki z dodatkiem ryżu w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i cukinią.
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym



Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek suszony, bazylia, oregano, majeranek
  • olej do smażenia

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym - przepis:

  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj ryż, jajka, sól, pieprz, czosnek suszony, paprykę słodką, paprykę ostrą i majeranek. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki. Obtocz w mące.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż klopsiki na rumiano.
  • Klopsiki przełóż na talerz.
  • Na patelni po smażeniu klopsików, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
  • Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut, często mieszając.
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, bazylią i oregano. Wlej śmietanę kremówkę. Wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj wcześniej podsmażone klopsiki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut - do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym

Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie warzywnym


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger