piątek, września 24, 2021

Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i serem żółtym

Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i serem żółtym

Pyszna, sycąca sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką, serem żółtym, papryką, cebulę i kukurydzą. Idealna na śniadanie, lunch czy kolację.

Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i serem żółtym

Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 100 g kiełbasy żywieckiej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 mała cebula
  • 120 g kukurydzy
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sałatka ryżowa z papryką - składniki na sos:

  • 100 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz


Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i papryką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Kiełbasę żywiecką i ser pokrój w kostkę.
  • Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj. 
  • Do miski wrzuć ryż, kiełbasę, ser, papryki, cebulę, kukurydzę i natkę pietruszki.
  • Do miseczki dodaj śmietanę, majonez i ketchup. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Sos dodaj do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z kiełbasą żywiecką i serem żółtym


czwartek, września 23, 2021

Kotlety jajeczne z majonezem

Kotlety jajeczne z majonezem

Delikatne, pyszne kotleciki jajeczne z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Idealne na obiad, jak i na śniadanie. :)
Kotlety jajeczne z majonezem





Kotlety jajeczne z majonezem - składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Kotlety jajeczne z majonezem - przepis:

  • Jajka obierz i dokładnie rozgnieć widelcem. 
  • Do jajek dodaj majonez, surowe jajko, bułkę tartą, drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Masę włóż na minimum 30 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety jajeczne z majonezem

Kotlety jajeczne z majonezem


środa, września 22, 2021

Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country

Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie słodkie ciasto bez pieczenia, idealne dla miłośników batoników Kinder Country i nie tylko. :)
Ciasto Kinder Country


Składniki na jasną warstwę:

  • 450 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 130 g płatków typu Kangus

Składniki na ciemną warstwę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • około 350 g herbatników maślanych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • około 40 g płatków typu Kangus


Ciasto Kinder Country - przepis:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Przygotuj jasną warstwę. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy połowę żelatyny, krótko zmiksuj. Następnie powoli dodaj roztopioną czekoladę i płatki. Wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż jasny krem, ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania ciemnej warstwy.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleczną i gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy pozostałą żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszaj łyżką. 
  • Ciemny krem wyłóż na herbatniki. Wierzch udekoruj płatkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country


wtorek, września 21, 2021

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Risotto pomidorowe z mięsem mielonym to pyszne, aromatyczne, sycące danie idealne na każdą porę roku, które jest proste i ekspresowe w przygotowaniu.
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym



Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • około 750 g bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, cukier


Pomidorowe risotto z mięsem mielonym - przepis:

  • Na patelni roztop masło. Wsyp ziarna ryżu do risotto. Smaż do momentu, aż ziarna ryżu staną się szkliste.
  • Do ziaren ryżu wlej chochlę bulionu.Kiedy ryż wchłonie bulion, wlej kolejną chochlę bulionu. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż ryż stanie się miękki.
  • Na drugiej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż będzie zarumienione. Kolejno dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i koncentrat. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Całość smaż przez około 10 minut - do zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj starty na średnich oczkach tarki ser. Wymieszaj, smaż do momentu roztopienia się sera.
  • Do gotowego ryżu dodaj mięso z sosem pomidorowym. Wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku. 
Smacznego!
Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

Pomidorowe risotto z mięsem mielonym

niedziela, września 19, 2021

Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

Pyszne, miękkie, znikające w mig placuszki twarogowe z dodatkiem kakao i jabłka. Doskonale smakują solo, jak i oprószone cukrem pudrem czy podane z dżemem. Placuszki twarogowe z jabłkiem to idealny pomysł na śniadanie czy podwieczorek. :)
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 małe jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder


Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem - przepis:

  • Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mleko przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozgnieciony widelcem twaróg i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź ciasto i formuj niewielkie placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki kakaowo-twarogowe z jabłkiem

sobota, września 18, 2021

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Przepyszne, aromatyczne, idealnie wilgotne ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu, suszonych moreli i orzechów włoskich.
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami




Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 8 sztuk suszonych moreli
  • 2 garście orzechów włoskich.


Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami - przepis:

  • Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
  • Banany obierz i rozgnieć widelcem.
  • Do miski wbij jajka, dodaj banany, masło oraz aromat waniliowy. Wymieszaj przy pomocy rózgi.
  • Do mokrych składników dodaj suche, krótko wymieszaj łyżką. Dodaj drobno pokrojone suszone morele, wymieszaj. 
  • Ciasto przełóż do formy do pieczenia o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

Ciasto bananowe z orzechami i suszonymi morelami

czwartek, września 16, 2021

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Pyszne, aromatyczne, chrupiące frytki z cukinii, które doskonale smakują z domowym sosem czosnkowym.
Frytki z cukinii


Frytki z cukinii - składniki na frytki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 jajka rozmiar L
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie

Frytki z cukinii - składniki na sos czosnkowy:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Frytki z cukinii - przepis: 

  • Cukinie umyj, osusz i odetnij końcówki. Każdą cukinię przekrój na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż w taki sposób, by otrzymać frytki o grubości około 2 cm.
  • Do jednej naczynia wbij jajka. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Każdy kawałek cukinii obtaczaj najpierw w bułce tartej, następnie w jajku, ponownie w bułce tartej. 
  • Frytki przekładaj na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
  • Gotowe frytki podawaj z sosem czosnkowym.

Smacznego!
Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger