środa, września 22, 2021

Ciasto Kinder Country

Szybkie w przygotowaniu, niesamowicie słodkie ciasto bez pieczenia, idealne dla miłośników batoników Kinder Country i nie tylko. :)
Ciasto Kinder Country


Składniki na jasną warstwę:

  • 450 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 130 g płatków typu Kangus

Składniki na ciemną warstwę:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30%

Pozostałe składniki:

  • około 350 g herbatników maślanych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • około 40 g płatków typu Kangus


Ciasto Kinder Country - przepis:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Przygotuj jasną warstwę. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy połowę żelatyny, krótko zmiksuj. Następnie powoli dodaj roztopioną czekoladę i płatki. Wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż jasny krem, ułóż kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania ciemnej warstwy.
  • Przygotuj warstwę ciemną. Mleczną i gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlej do masy pozostałą żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszaj łyżką. 
  • Ciemny krem wyłóż na herbatniki. Wierzch udekoruj płatkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Ciasto Kinder Country

Ciasto Kinder Country


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger