sobota, października 09, 2021

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Przepyszne ciasto na kruchym spodzie składające się z kilku warstw: bananów i ananasów zatopionych w galaretce cytrynowej, kremu śmietankowego oraz chrupiącej bezy czekoladowej. Bananowa chmurka to wyśmienite, warstwowe ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. 
Bananowa chmurka


Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (8 g)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g schłodzonego masła

Składniki na warstwę z galaretką:

  • około 10 bananów
  • 1 puszka ananasów (580 ml)
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3,5 szklanki wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na bezę czekoladową:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 60 g roztopionej, gorzkiej czekolady

Bananowa chmurka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i posiekane masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki cytrynowe rozpuść w 3,5 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Banany obierz ze skórki. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Banany wyłóż na kruche ciasto. Banany układaj jeden przy drugim. Wolne przestrzenie między bananami wypełnij kawałkami ananasów. Tężejącą galaretkę wylej na owoce. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanę kremówkę i mascarpone umieść w misce. Całość ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na ciasto, na stężałą galaretkę.
  • Przygotuj bezę czekoladową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną czekoladą. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni papieru przyklejonego do formy. 
  • Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Bezę wyłóż na krem śmietankowy. 
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com
Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

środa, października 06, 2021

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej

Pierś z kurczaka z piekarnika panierowana w panierce z orzeszków ziemnych to świetny pomysł na wyśmienity obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste i wyjątkowo pyszne. Polecam!
Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej



Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka 
  • około 3/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą i pieprzem. 
  • Orzechy rozdrobnij przy pomocy blendera. Dodaj oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  • Na talerz wsyp orzechy, dodaj bułkę tartą, wymieszaj. 
  • Filety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w orzechach wymieszanych z bułką tartą.
  • Filety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej piersi ułóż plastry masła.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze przez 25 minut. 
Smacznego!
Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej


poniedziałek, października 04, 2021

Placki Cookie Crisp

Placki Cookie Crisp

Pyszne placuszki z płatkami śniadaniowymi Cookie Crisp, którym nie oprze się żaden maluch. Polecam! :)
Placki Cookie Crisp


Placki Cookie Crisp - składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • garść płatków śniadaniowych Cookie Crisp


Placki Cookie Crisp - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie wbij jajka i wlej mleko. Zmiksuj do połączenia składników.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki.W każdego placka wciśnij kilka płatków Cookie Crisp.
  • Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki Cookie Crisp

Placki Cookie Crisp

niedziela, października 03, 2021

Kotlety drobiowe w jogurcie i krakersach

Kotlety drobiowe w jogurcie i krakersach

Delikatne, miękkie, rozpływające się w ustach kotlety z piersi kurczaka w jogurcie naturalnym i panierce z krakersów solonych to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej. Polecam, są pyszne! :)
Kotlety drobiowe w jogurcie i krakersach

Kotlety drobiowe w jogurcie i krakersach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 180 gram krakersów solonych 
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, przyprawa do kurczaka Złocista skórka


Kotlety drobiowe w jogurcie i krakersach - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Mięso dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i przyprawą do kurczaka.
  • Krakersy rozkrusz na pył przy pomocy blendera lub wałka do ciasta.
  • Kawałki mięsa obtaczaj najpierw w jogurcie naturalnym, a następnie w rozkruszonych krakersach. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w jogurcie i krakersach

Kotlety drobiowe w jogurcie i krakersach





piątek, października 01, 2021

Schab w sosie z groszkiem i marchewką

Schab w sosie z groszkiem i marchewką

Schab w kremowym sosie z groszkiem i marchewką to pomysł na wyśmienity obiad, który posmakuje każdemu. Schab duszony z warzywami jest szybki i prosty w przygotowaniu. Polecam!
Schab w sosie z groszkiem i marchewką


Schab w sosie z groszkiem i marchewką- składniki:

  • 700 g schabu
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • dodatkowo: mąka ziemniaczana do obtoczenia + olej do smażenia

 

Schab w sosie z marchewką i groszkiem - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry mięsa. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć pokrojoną w plasterki marchewkę i zamrożony groszek. Smaż przez 5 minut. 
  • Na patelnię ponownie włóż mięso, wlej bulion, przykryj pokrywką i gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu wlej na patelnię śmietanę. Sos dopraw solą i pieprzem. Zdejmij pokrywkę i gotuj na średniej mocy palnika przez około 10 minut - do czasu redukcji sosu.
Smacznego!
Schab w sosie z groszkiem i marchewką

Schab w sosie z groszkiem i marchewką

Schab w sosie z groszkiem i marchewką

wtorek, września 28, 2021

Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

Jeśli potrzebujesz ekspresowego i pysznego pomysłu na obiad - przepis na kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie jest właśnie dla Ciebie! Szybko, prosto i pysznie. :)
Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie


Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia


Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie - przepis:

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Kurczaka dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Obtocz w mące.
  • Ketchup i musztardę przełóż do miski, wymieszaj. Do powstałej mieszanki włóż kurczaka, dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok na około 20 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Kąski z kurczaka smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

Kąski kurczaka w ketchupie i musztardzie

niedziela, września 26, 2021

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Wyśmienite, wilgotne ciasto czekoladowe z trzema warstwami: kremem truskawkowym, kremem śmietankowym i musem truskawkowym, którego smak i wygląd zaskoczy każdego. Pycha! Bardzo polecam. :)
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym


Składniki na ciasto:

  • 195 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 3/4 szklanki zaparzonej kawy
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 jajka rozmiar M
  • 270 g brązowego cukru

Składniki na krem truskawkowy:

  • 700 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 110 g cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 600 ml śmietany kremówki 30%

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Składniki na mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody


Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia wlej kefir, zaparzoną kawę, olej, aromat waniliowy, wbij jajko i wsyp cukier. Krótko wymieszaj przy pomocy rózgi - tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Ponownie wymieszaj krótko rózgą - do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Do garnka przełóż truskawki, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier. Zawartość garnka podgrzej i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Zmiksuj blenderem. Do gorącego musu dodaj napęczniałą żelatyną. Wymieszaj do rozpuszczenia. Mus pozostaw do ostudzenia, do temperatury pokojowej. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ostudzony mus truskawkowy. Wymieszaj łyżką. Krem truskawkowy wyłóż na ciasto czekoladowe. Wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietankową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na krem truskawkowy, wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Truskawki zmiksuj blenderem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę, krótko zmiksuj. Mus truskawkowy wyłóż na krem śmietankowy. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger