piątek, listopada 05, 2021

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Pyszne roladki schabowe kryjące w swym wnętrzu salami i mozzarellę, duszone w aromatycznym sosie pomidorowym.
Roladki schabowe z salami i mozzarellą




Roladki schabowe z salami i mozzarellą - składniki:

  • 4 duże plastry schabu
  • 125 g mozzarelli
  • 8 plastrów salami
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z salami i mozzarellą - przepis:

  • Plastry schabu cienko rozbij. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na każdy plaster mięsa ułóż 2 plasterki salami i kawałek mozzarelli. Posyp oregano i ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę obtocz w mące pszennej.
  • Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony. 
  • Do garnka wlej bulion. Zagotuj. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 3 minuty. Sos pomidorowy zmiksuj blenderem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, bazylię i tymianek. Wymieszaj. 
  • Do sosu włóż obsmażone roladki. Duś na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut. 
Smacznego!
Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

czwartek, listopada 04, 2021

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff to wyjątkowo smakowite ciasto bez pieczenia na biszkoptach nasączonych rumem i sokiem pomarańczowym z dodatkiem konfitury malinowej, aksamitnego kremu budyniowego i płatków migdałowych. Proste, efektowne i pyszne! :)
Ciasto Malakoff


Ciasto Malakoff - składniki na masę: 

  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu

Pozostałe składniki:

  • 35 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml rumu
  • około 100 g konfitury malinowej
  • garść płatków migdałowych



Ciasto Malakoff - przepis:

  • W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe mleko, śmietanę kremówkę, dodaj żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Powstałą masę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj sok cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksuj.
  • Sok pomarańczowy wymieszaj z 50 ml rumu.
  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ściśle poukładaj biszkopty. Przy użyciu pędzelka nasącz je połową ponczu. Na biszkoptach i w przestrzenie pomiędzy nimi nałóż małymi kleksami konfiturę. Wyłóż połowę kremu. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, nasącz ponczem, wyłóż kleksy konfitury i pozostałą częścią kremu. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: zjemto.blog
Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff



środa, listopada 03, 2021

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami to pomysł na pyszny, kolorowy i prosty w przygotowaniu obiad. Kurczak pieczony z warzywami przygotowany według poniższego przepisu jest wyjątkowo smaczny, soczysty i aromatyczny. 
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Do przygotowania tego pysznego dania wykorzystałam stojak na kurczaka Switch Grid marki Enders. Niemiecka marka Enders to nowość na polskim rynku, której szeroki wybór produktów znajdziesz w sklepie Decofire. W ofercie można znaleźć, m.in. grille gazowe, jak również wysokiej jakości sprzęt oraz akcesoria do grillowania czy piknikowania.

Stojak na kurczaka wykonany jest ze stali nierdzewnej i wyposażony w uchwyty z emaliowanego żeliwa. Do brytfanny dołączono dokręcany kubeczek, na którego nadziewa się kurczaka. Kubeczek w każdej chwili można zdementować, zyskując tym samym praktyczną brytfannę. Całe naczynie ma średnicę 33 cm, dzięki czemu oprócz kurczaka, w misie można również umieścić dużą ilość warzyw, np. ziemniaki, cukinię, marchewkę czy paprykę. Niekwestionowaną zaletą przygotowywania kurczaka na stojaku Enders jest to, że mięso piecze się równomiernie, nie trzeba go obracać, dzięki czemu skórka jest chrupiąca i idealnie wypieczona z każdej strony. Warto dodać, że stojak jest przystosowany do wszystkich grilli gazowych Enders.

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - składniki:

  • 1 cały kurczak o wadze około 2 kg
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego koperku
  • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki oleju

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - pozostałe składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe papryki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 ząbków czosnku

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - przygotowanie:

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę. Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, wlej olej, wymieszaj.
  • Kurczaka dokładnie z każdej strony nasmaruj marynatą. Włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Przygotuj dodatki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki. Paprykę pokrój w paski, a cukinię i marchewkę w plasterki. Do warzyw wlej olej, wsyp zioła prowansalskie, bazylię, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj. 
  • Do kubeczka dołączonego do brytfanny wlej 3/4 szklanki zimnej wody, dodaj sól i ząbki czosnku. Kurczaka nadziej na stojak. Warzywa ułóż w brytfannie wokół kurczaka. 
  • Nadzianego na stojak kurczaka włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze przez 45 minut.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Decofire.
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

poniedziałek, listopada 01, 2021

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty w przygotowaniu chleb na mące pszennej i mące żytniej z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest chrupiący, puszysty i pyszny.
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym




Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę pszenną, żytnią, jogurt naturalny, sól, ocet i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Krótko zagnieć. Uformuj podłużny bochenek.
  • Chleb przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch chleba obsyp mąką i ponacinaj nożem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż chleb i piecz przez 55 minut. 
Smacznego!
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

 

niedziela, października 31, 2021

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Wyśmienita sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, fetą, papryką, rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Idealna na różne imprezy, ale też kolację, śniadanie czy lunch. Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą



Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała kapusta pekińska (o wadze około 800 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek długi
  • około 125 g sera feta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, suszona natka pietruszki, suszony koperek, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros, włóż na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż do zarumienienia.
  • Kapustę pekińską drobno pokrój. Paprykę i pomidora pokrój w kostkę, a rzodkiewkę i ogórka w półplasterki. 
  • Do miski dodaj kapustę, paprykę, pomidory, rzodkiewki, ogórka i kurczaka. Dodaj również oliwę z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, suszoną natkę pietruszki i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • Fetę pokrój w kostkę. Ułóż na wierzchu sałatki. 
Smacznego!
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

sobota, października 30, 2021

Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem i warzywami to świetny pomysł na ekspresowy, a zarazem pyszny i pożywny obiad, który posmakuje małym i dużym. :)
Zupa drobiowa z ryżem





Zupa drobiowa z ryżem - składniki:

  • 5 pałek z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu
  • 450 g mrożonej włoszczyzny
  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe


Zupa drobiowa z ryżem - przepis:

  • Pałki z kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 45 minut.
  • Po upływie powyższego czasu z garnka wyjmij mięso. Do garnka dodaj ryż, gotuj 10 minut. Kolejno dodaj mrożoną włoszczyznę i gotuj 15 minut. 
  • Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, zmiksuj. Mieszankę wlej do zupy, zagotuj. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Do zupy dodaj mięso z kurczaka i posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Zupa drobiowa z ryżem

Zupa drobiowa z ryżem

piątek, października 29, 2021

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym to sposób na szybki i pyszny obiad. Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Surowy makaron wystarczy dodać do naczynia żaroodpornego, następnie zalać przygotowanym sosem i zapiec w piekarniku. 
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym


Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 300 g szynki 
  • 675 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej + 100 ml wody 
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek suszony, szczypta cukru 


Zapiekanka makaronowa z szynką - przepis:

  • Szynkę pokrój w kostkę. 
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp nieugotowany makaron, dodaj szynkę, wymieszaj.
  • Do garnka wlej bulion, śmietanę kremówkę, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  • W 100 ml wody rozmieszaj 2 łyżki mąki pszennej. Po zagotowaniu bulionu z dodatkami dodaj rozmieszaną mąkę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, gotuj zawartość garnka jeszcze przez 2 minuty. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
  • Przygotowanym sosem zalej makaron wymieszany z szynką. Wymieszaj. 
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wierzch zapiekanki oprósz startym serem żółtym.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie pomidorowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger