poniedziałek, listopada 08, 2021

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Pyszne, puszyste, maślane bułki drożdżowe kryjące w swym wnętrzu czekoladę. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Najlepiej smakują z kubkiem kakao lub filiżanką kawy. Polecam! :)
Drożdżowe bułki maślane z czekoladą




Drożdżowe bułki maślane z czekoladą - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 20 kostek ulubionej czekolady
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Pozostałe składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru,  mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 8-10 kawałków. 
  • Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj placek. Na środku każdego placka połóż dwie kostki czekolady. Dokładnie zlep brzegi, uformuj podłużną bułkę. 
  • Bułki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układaj łączeniem do dołu.
  • Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę ze śmietanką. Przy pomocy rękawa cukierniczego udekoruj bułeczki.
Smacznego!
Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą

Drożdżowe bułki maślane z czekoladą




Źródło przepisu: instagram.com

niedziela, listopada 07, 2021

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa to pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkoptu i dwóch mlecznych kremów: waniliowego i czekoladowego.
Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasto góra lodowa - składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2x40 g)
  • 2 żółtka 
  • 200 g miękkiego masła

Góra lodowa ciasto - składniki na polewę:

  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao

Pozostałe składniki:

  • około 200 g biszkoptów

Ciasto góra lodowa - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z kakao i mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka.
  • Od razu po upieczeniu biszkopt upuść na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka wsyp proszki budyniowe i dodaj żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.  Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Miksuj do czasu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. 
  • Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden blat przełóż do formy, wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż resztę kremu. Biszkopty przekrój na pół i ustaw na kremie, na sztorc, jeden obok drugiego.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło z cukrem i wodą. Do ciepłej masy wsyp 2 szklanki mleka w proszku i energicznie wymieszaj, by nie było grudek. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 1 łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao. Dokładnie wymieszaj obie masy.
  • Biszkopty polej najpierw ciemną, a następnie jasną masą.
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

sobota, listopada 06, 2021

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Pyszna, prosta i ekspresowa w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mieszanką warzyw mrożonych i sosem serowo-śmietanowym.
Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami


Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 1 duże opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (700 g)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g żółtego sera 
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do gyrosa. Wymieszaj i włóż na około 30 minut do lodówki. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka, smaż do zarumienienia.
  • Na patelnię wrzuć mieszankę warzywną. Smaż do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  • Makaron wymieszaj z kurczakiem i warzywami.
  • Śmietankę wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do naczynia przełóż makaron z kurczakiem i warzywami. Całość polej śmietanką wymieszaną z serem.
  • Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami


piątek, listopada 05, 2021

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Pyszne roladki schabowe kryjące w swym wnętrzu salami i mozzarellę, duszone w aromatycznym sosie pomidorowym.
Roladki schabowe z salami i mozzarellą




Roladki schabowe z salami i mozzarellą - składniki:

  • 4 duże plastry schabu
  • 125 g mozzarelli
  • 8 plastrów salami
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z salami i mozzarellą - przepis:

  • Plastry schabu cienko rozbij. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Na każdy plaster mięsa ułóż 2 plasterki salami i kawałek mozzarelli. Posyp oregano i ściśle zwiń w roladkę. Każdą roladkę obtocz w mące pszennej.
  • Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony. 
  • Do garnka wlej bulion. Zagotuj. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 3 minuty. Sos pomidorowy zmiksuj blenderem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, bazylię i tymianek. Wymieszaj. 
  • Do sosu włóż obsmażone roladki. Duś na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 45 minut. 
Smacznego!
Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

Roladki schabowe z salami i mozzarellą

czwartek, listopada 04, 2021

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff to wyjątkowo smakowite ciasto bez pieczenia na biszkoptach nasączonych rumem i sokiem pomarańczowym z dodatkiem konfitury malinowej, aksamitnego kremu budyniowego i płatków migdałowych. Proste, efektowne i pyszne! :)
Ciasto Malakoff


Ciasto Malakoff - składniki na masę: 

  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4,5 łyżki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu

Pozostałe składniki:

  • 35 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml rumu
  • około 100 g konfitury malinowej
  • garść płatków migdałowych



Ciasto Malakoff - przepis:

  • W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe mleko, śmietanę kremówkę, dodaj żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Powstałą masę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Pod koniec miksowania dodaj sok cytryny, a następnie rum. Krótko zmiksuj.
  • Sok pomarańczowy wymieszaj z 50 ml rumu.
  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ściśle poukładaj biszkopty. Przy użyciu pędzelka nasącz je połową ponczu. Na biszkoptach i w przestrzenie pomiędzy nimi nałóż małymi kleksami konfiturę. Wyłóż połowę kremu. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, nasącz ponczem, wyłóż kleksy konfitury i pozostałą częścią kremu. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: zjemto.blog
Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff

Ciasto Malakoff



środa, listopada 03, 2021

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami to pomysł na pyszny, kolorowy i prosty w przygotowaniu obiad. Kurczak pieczony z warzywami przygotowany według poniższego przepisu jest wyjątkowo smaczny, soczysty i aromatyczny. 
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Do przygotowania tego pysznego dania wykorzystałam stojak na kurczaka Switch Grid marki Enders. Niemiecka marka Enders to nowość na polskim rynku, której szeroki wybór produktów znajdziesz w sklepie Decofire. W ofercie można znaleźć, m.in. grille gazowe, jak również wysokiej jakości sprzęt oraz akcesoria do grillowania czy piknikowania.

Stojak na kurczaka wykonany jest ze stali nierdzewnej i wyposażony w uchwyty z emaliowanego żeliwa. Do brytfanny dołączono dokręcany kubeczek, na którego nadziewa się kurczaka. Kubeczek w każdej chwili można zdementować, zyskując tym samym praktyczną brytfannę. Całe naczynie ma średnicę 33 cm, dzięki czemu oprócz kurczaka, w misie można również umieścić dużą ilość warzyw, np. ziemniaki, cukinię, marchewkę czy paprykę. Niekwestionowaną zaletą przygotowywania kurczaka na stojaku Enders jest to, że mięso piecze się równomiernie, nie trzeba go obracać, dzięki czemu skórka jest chrupiąca i idealnie wypieczona z każdej strony. Warto dodać, że stojak jest przystosowany do wszystkich grilli gazowych Enders.

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - składniki:

  • 1 cały kurczak o wadze około 2 kg
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonego koperku
  • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki oleju

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - pozostałe składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe papryki
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 ząbków czosnku

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami - przygotowanie:

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę. Do miseczki wsyp wszystkie przyprawy, wlej olej, wymieszaj.
  • Kurczaka dokładnie z każdej strony nasmaruj marynatą. Włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
  • Przygotuj dodatki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w łódeczki. Paprykę pokrój w paski, a cukinię i marchewkę w plasterki. Do warzyw wlej olej, wsyp zioła prowansalskie, bazylię, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj. 
  • Do kubeczka dołączonego do brytfanny wlej 3/4 szklanki zimnej wody, dodaj sól i ząbki czosnku. Kurczaka nadziej na stojak. Warzywa ułóż w brytfannie wokół kurczaka. 
  • Nadzianego na stojak kurczaka włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz kurczaka jeszcze przez 45 minut.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Decofire.
Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

Kurczak pieczony na stojaku z warzywami + recenzja stojaka na kurczaka Switch Grid Enders

poniedziałek, listopada 01, 2021

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty w przygotowaniu chleb na mące pszennej i mące żytniej z dodatkiem jogurtu naturalnego, który jest chrupiący, puszysty i pyszny.
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym




Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g mąki żytniej
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę pszenną, żytnią, jogurt naturalny, sól, ocet i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Krótko zagnieć. Uformuj podłużny bochenek.
  • Chleb przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wierzch chleba obsyp mąką i ponacinaj nożem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Na dno piekarnika wstaw naczynie wypełnione wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż chleb i piecz przez 55 minut. 
Smacznego!
Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

 

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger