wtorek, marca 08, 2022

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym to pomysł na zdrowy, pyszny i pożywny obiad, który przygotujesz zaledwie w 15 minut.
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym





Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - przepis:

  • 300 g makaronu
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 papryczki chili
  • garść liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • 2 jajka
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól i pieprz


Makaron z awokado i jajkiem sadzonym - składniki:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Awokado wydrąż, obierz i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, papryczkę chili, bazylię, natkę pietruszki i sól. Zmiksuj blenderem na gładką masę. 
  • Odcedzony makaron wymieszaj z sosem. 
  • Przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło klarowane. Na patelnię wbij jajka. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajka. Jajka pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. 
  • Makaron nałóż na dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji połóż jajko sadzone.
Smacznego!
Makaron z awokado i jajkiem sadzonym

Makaron z awokado i jajkiem sadzonym



poniedziałek, marca 07, 2022

Jajecznica w tortilli

Jajecznica w tortilli

Jajecznica z dodatkiem salami, czerwonej papryki, cukinii i sera żółtego to przepyszna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. 
Jajecznica w tortilli



Jajecznica w tortilli - składniki:

  • 4 duże placki tortilli
  • 1 cebula
  • 150 g salami
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 średniej cukinii
  • 10 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • sól i pieprz
  • masło klarowane


Jajecznica w tortilli - przepis:

  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekana cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojone salami, smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż przez 5 minut.
  • Do miski wbij jajka, rozkłóć widelcem lub rózgą. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj jajka. Kiedy jajka zaczną się ścinać dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki. Smaż jeszcze 2-3 minuty, do momentu całkowitego roztopienia się sera.
  • Jajecznicę rozłóż na plackach tortilli. Każdy placek ciasno zwiń w rulon. 
  • Tortille przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
Smacznego!
Jajecznica w tortilli

Jajecznica w tortilli

niedziela, marca 06, 2022

Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

Miękkie, puszyste, nadziane po brzegi nadzieniem twarogowym rogaliki drożdżowe - idealne na drugie śniadanie lub przekąskę w  ciągu dnia. 
Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Pozostałe składniki:

  • 400 g tłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Dodatkowo:

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder do oprószenia



Rogaliki drożdżowe z serem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj serowe nadzienie. Twaróg rozgnieć widelcem, przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 12 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę nadzienia serowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Gotowe rogaliki przełóż  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Bezpośrednio przed pieczeniem posmaruj rogaliki jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

Rogaliki drożdżowe z serem

sobota, marca 05, 2022

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Przepyszna, zdrowa i pożywna sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą czerwoną, pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, kukurydzą i serem feta.
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami





Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - składniki:

  • 1 szklanka miksu quinoa, ryżu i soczewicy czerwonej (użyłam mixu obiadowego marki Polskie Młyny)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek długi 
  • 0,5 puszki kukurydzy (około 125 g)
  • 150 g fety
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól i pieprz

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami - przepis:

  • Miks quinoa, ryż i soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. 
  • Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę. 
  • Do miski dodaj miks quinoa, ryż i soczewcę, pomidorki, paprykę, ogórka, kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ser feta i posiekany szczypiorek. 
  • Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Dodaj do sałatki. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

Sałatka ryżowa z quinoa, soczewicą i warzywami

piątek, marca 04, 2022

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z sosem z cukinii z dodatkiem serka topionego to świetny pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny.
Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g cukinii
  • 150 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • szczypiorek z 1 cebulki dymki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • masło klarowane

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na patelni roztop masło klarowane. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. Dodaj cukinię startą na dużych oczkach tarki. Smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię dodaj serek topiony, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Do sosu dodaj makaron. Wymieszaj. Dodaj drobno posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego

Makaron z cukinią w sosie z serka topionego


czwartek, marca 03, 2022

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Wyśmienite bułki drożdżowe z nadzieniem z twarogu z dodatkiem płatków migdałowych. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia.
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania
  • około 50 g płatków migdałowych



Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 120 ml mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, jajka, żółtka i cukier. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Twaróg wymieszaj z cukrem pudrem.
  • Wyrośnięte ciasto ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 14 kawałków.
  • Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz i na jego środku połóż porcję twarogu. Sklej brzegi ciasta i uformuj bułeczkę.
  • Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułek posmaruj letnim mlekiem, posyp płatkami migdałowymi. 
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do zezłocenia.
Smacznego!
Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

Słodkie bułki twarogowe z płatkami migdałowymi

środa, marca 02, 2022

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Przepis na wyśmienite pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z dodatkiem białej fasoli.
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 białej części pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 puszki białej fasoli
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, bazylia, 3 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przepis:

  • Do miski przełóż mięso, wbij jajka, dodaj drobno pokrojony seler naciowy i pora, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę i majeranek. Dokładnie wymieszaj masę.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Odlej około 500 ml bulionu.
  • Do garnka dodaj pomidory, gotuj bez przykrycia przez 15 minut.
  • Dodaj fasolkę i śmietankę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. 
Smacznego!
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger