środa, czerwca 08, 2022

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą

Wyjątkowo pyszne połączenie buraków, fety, awokado, rukoli i orzechów włoskich. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z burakiem i fetą to idealny posiłek na każdą porę dnia.
Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą - składniki:

  • 3 garście rukoli
  • 3 średniej wielkości ugotowane buraki
  • 0,5 awokado
  • 75 g sera feta
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz


Sałatka z burakiem i fetą - przepis:

  • Buraki, awokado i fetę pokrój w kostkę. 
  • Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni.
  • Do szklanki wlej ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż rukolę, następnie buraki, awokado i fetę. Sałatkę polej sosem i posyp prażonymi orzechami włoskimi. 
Smacznego!
Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą

Sałatka z burakiem i fetą


wtorek, czerwca 07, 2022

Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką

Wyśmienite, niesamowicie aromatyczne szparagi z czosnkiem, parmezanem i chrupiącą bułką tartą typu Panko.
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1,5 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki bułki tartej Panko
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Szparagi z chrupiącą posypką - przepis: 

  • Szparagi oczyść i odłam ich zdrewnianiałe końce. 
  • Do miski dodaj masło, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parmezan, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodaj szparagi i dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie szparagi były dobrze pokryte posypką. 
  • Szparagi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg, by nieco przyrumienić szparagi.
Smacznego!
Szparagi z chrupiącą posypką

Szparagi z chrupiącą posypką

poniedziałek, czerwca 06, 2022

Zapiekanka serowa ze szparagami

Zapiekanka serowa ze szparagami

Wyśmienita zapiekanka ze szparagami z dodatkiem trzech rodzajów serów: serka śmietankowego, parmezanu i mozzarelli. Zapiekanka serowa ze szparagami doskonale sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do potraw mięsnych.
Zapiekanka serowa ze szparagami


Zapiekanka serowa ze szparagami - składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 mała cebula 
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 225 g serka śmietankowego typu Twój Smak lub Almette
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie (użyłam z firmy Kamis), ostra papryka
  • garść natki pietruszki

Zapiekanka serowa ze szparagami - przepis:

  • Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końce. 
  • Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy z oliwek. 
  • Szparagi przełóż do naczynia, posyp pokrojoną w piórka cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dopraw ziołami włoskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • W misce wymieszaj serek śmietankowy i bulion. Powstałą masę przełóż na szparagi. Posyp parmezanem i tartą mozzarellą.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia możesz włączyć termoobieg, by ser lepiej się przyrumienił. 
  • Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Zapiekanka serowa ze szparagami

Zapiekanka serowa ze szparagami

niedziela, czerwca 05, 2022

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowym

Pyszne i aromatyczne polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie porowym.
Polędwiczki w sosie porowym


Polędwiczki w sosie porowym - składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek


Polędwiczki w sosie porowym - przepis: 

  • Mięso oczyść i osusz. Pokrój na 1 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Bezpośrednio przed smażeniem dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Mięso włóż na rozgrzany tłuszcz i smaż na dużej mocy palnika przez 1 minutę, po czym przewróć na drugą stronę i również smaż przez 1 minutę. Kawałki mięsa odłóż na talerz.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora, dopraw solą i tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej 1/3 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś przez 2 minuty. Do sosu dodaj podsmażone polędwiczki. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości mięsa. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietankę, dodaj musztardę. Zagotuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Polędwiczki w sosie porowym

Polędwiczki w sosie porowym

piątek, czerwca 03, 2022

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Pyszne, puszyste, wspaniale pachnące i smakujące drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem, od których trudno się oderwać.
Drożdżówki z truskawkami


Drożdżówki z truskawkami - składniki na rozczyn:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka letniego mleka

Drożdżówki z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 120 g roztopionego i ostudzonego masła
  • do posmarowania: mleko

Drożdżówki z truskawkami - pozostałe składniki:

  • 450 g truskawek
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego (proszku)
  • kruszonka: 100 g mąki + 50 g cukru + 50 g masła
  • lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki letniego jogurtu greckiego

Drożdżówki z truskawkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę lub do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Truskawki odszypułkuj, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z proszkiem kisielowym. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel je na 16 części. 
  • Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki wyłóż 1 czubatą łyżkę truskawek. Całość posyp kruszonką.
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z letnim jogurtem greckim. Drożdżówki polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

czwartek, czerwca 02, 2022

Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Aromatyczne kotlety mielone nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami.
Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami



Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżka majonezu
  • 150 g mozzarelli
  • około 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia


Kotlety mielone nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Kajzerkę namocz w mleku.
  • Do miski dodaj mięso mielone, dobrze  odciśniętą kajzerkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekaną cebulę, wbij jajka, dodaj śmietanę i majonez oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  • Z masy formuj kotlety. Do środka każdego kotleta włóż kawałek mozzarelli i kawałek suszonego pomidora.
  • Kotlety obtocz w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami

Kotlety mielone nadziewane serem i suszonymi pomidorami

wtorek, maja 31, 2022

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Wyjątkowo pyszny, puszysty i aromatyczny chlebek do odrywania nadziany serem cheddar, serem żółtym, natką pietruszki, czosnkiem i przecierem pomidorowym.
Odrywany chlebek ziołowo-serowy


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 190 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej tortowej 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 ml oleju
  • dodatkowo: mleko do posmarowania chleba

Odrywany chlebek ziołowo-serowy - składniki na nadzienie:

  • 200 g sera cheddar
  • 100 g sera żółtego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego


Odrywany chlebek ziołowo-serowy - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj tarty cheddar, tarty ser żółty, posiekany pęczek natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej i szczyptę soli. 
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Ciasto przekrój w poprzek na 4 paski. Pierwszy pasek posmaruj odrobiną przecieru i posmaruj częścią nadzienia. Przykryj drugim paskiem, delikatnie dociśnij, posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż trzeci pasek, ponownie posmaruj przecierem i nadzieniem. Ułóż czwarty pasek, lekko dociśnij.
  • Powstałą wieżę z pasków pokrój w poprzek na 6 części. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Powstałe 6 części ułóż pionowo w formie do pieczenia. 
  • Gotowy chlebek przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu posmaruj chlebek mlekiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Odrywany chlebek ziołowo-serowy

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger